Den Helder

Twee busjes vol spullen voor Oekraïense vluchtelingen

Advertentie:

Den Helder – De oorlog in Oekraïne brengt het beste in mensen naar boven en ook Nieuwediepers steken de handen uit de mouwen. Dax Beukers heeft normaal een verhuisbedrijf in Den Helder, maar heeft een aantal dagen vrij genomen om zich in te zetten voor het goede doel.

Oorspronkelijk was het plan om zelf naar Polen te rijden met een bus vol ingezamelde spullen, maar dat blijkt uiteindelijk niet nodig. Er is via via een grote vrachtwagen geregeld die alle spullen in één keer mee kan nemen. “Met dit busje hadden we drie keer moeten rijden om ons aan het maximale laadgewicht te houden”, zegt Beukers. Hij vindt het jammer dat hij zelf niet gaat, maar het gaat natuurlijk om het einddoel: mensen helpen.

Zijn nichtje Eva – “we zijn al zo lang vrienden dat we familie zijn” – zag een oproep op Facebook om spullen in te zamelen. Eva en Dax konden wel wat missen, dus gingen ze langs met een aantal volle dozen. Daar bleek dat er hulp nodig was bij het transport. “Toen zei Eva: ‘Ja Dax, jij hebt een verhuisbedrijf…'”, zegt Dax lachend. Toen kon hij natuurlijk niet meer terug, maar dat wil Beukers ook niet. “Ik was vorige week nog in Polen en als je ziet hoe het daar leeft. Nog meer dan hier in Nederland”, vertelt hij.

De bus is helaas te klein om alles naar de Oekraïense grens te vervoeren, dus nu helpen ze met het inzamelen van de spullen. Vanuit Langedijk vertrekt vrijdagmiddag een vrachtwagen met alle spullen. “Echt ongelofelijk hoe veel mensen hebben gegeven. Melkpoeder, Soep, dekens, jassen, schoenen, laarzen. Te veel om op te noemen”, zegt Dax.

Jafeth organiseert de actie. Hij gaat zelf met een personenbusje vol spullen richting het oosten. “En dan weer terug met vluchtelingen, die we hier opvangen” zegt Jafeth. Het is wel een gedoe om alles te organiseren, maar iedereen is hulpvaardig. “Hoe dan ook gaan we vanmiddag rijden, we moeten die kant op.”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button