Recensie

Creed III (recensie)

Sylvester Stallone schreef en speelde in 1976 zijn eerst Rocky film over de bokser Rocky Balboa. Daarna schreef, regisseerde en speelde hij in delen 2 tot en met 5. Alleen in het laatste deel liet hij de regie over aan John G. Avildsen. In 2006 kwam hij nog één keer terug als de 60-jarige bokser in Rocky Balboa. Dat was zijn laatste film als actieve boxer.

In 2015 verscheen de film Creed, waarin Adonis, de zoon van Apollo Creed, een oude topboxer en trainer van Rocky, zijn bokscarrière start. Adonis heeft zijn vader Apollo nooit gekend, omdat hij voor de geboorte van Adonis in een gevecht tegen de Russische bokser Ivan Drago (Lundgren) overleed. In Creed zien we de oude Rocky als de trainer. Ook in Creed II uit 2018 zien we Stallone als de trainer. Michael B. Jordan is in alle delen de regisseur en de hoofdrolspeler Adonis Creed.

In een terugblik zien we 15-jarige Adonis Creed (Mixson) en zijn vriend Damian Anderson (Moore). Zij gaan naar een tent waar Damian gaat boksen en Adonis met succes gokt op de winst van zijn vriend. Op de terugweg naar huis raken de jongens in de problemen, waarbij Damian door de politie wordt opgepakt en Adonis weet te ontkomen.

Creed III – Metro Goldwyn Mayer Pictures – Photo Eli Ade.
Jong talent
In het heden zien we de succesvolle Adonis (Jordan) gelukkig zijn met zijn opgeknapte sportschool voor boksers. In zijn luxe huis vormen hij, zijn vrouw Bianca (Thompson) en zijn jonge dove dochtertje Amara (Davis-Kent) een gelukkig gezin. Zijn bokscarrière heeft hem geen windeieren gelegd. Altijd goed gekleed rijdt hij rond in zijn Rolls Royce. Sinds drie jaar bokst hij zelf niet meer, maar hij helpt jong talent als Felix Chavez (Benavidez). Als op een dag zijn oude vriend Damian (Majors) weer voor hem staat komen oude herinneringen terug. Damian heeft jaren in de gevangenis gezeten, is alles kwijt en vindt dat zijn bokscarrière nooit een echte kans heeft gekregen. Het leven en de plannen van Adonis krijgen een hele nieuwe wending.

Voor de liefhebbers van de Rocky-reeks en de spin-off serie Creed is het een doorlopend verhaal. Er zijn altijd lijntjes naar eerdere delen. Het is wel de eerste film waarin de inmiddels 76-jarige Stallone niet meer te zien is, omdat hij vindt dat het stokje overgegeven moet worden. In de Creed-reeks leren we de nieuwe generatie kennen. Zo wordt de sympathieke moeder van Adonis, Mary-Anne, gespeeld door de Phylicia Rashad die vooral bekend is van haar rol als de vrouw van Bill Cosby. Tessa Thompson is als Bianca de vrouw van Adonis een stevig klankbord voor de soms twijfelde Adonis.

Creed III – Metro Goldwyn Mayer Pictures – Photo Eli Ade.
Stevig gevecht
Twee oud-tegenstanders van Adonis zijn in deel drie ook weer even te zien. Tony Bellen was Ricky Colan uit deel één en Florian Munteanu als Victor Drago uit deel twee zijn nog steeds sparring partners. Nieuwkomer is de stevig gespierde Jonathan Majors (Lovecraft Country) die de rol van Damian op zich neemt. Zoals het hoort in deze films wordt er weer zwaar getraind en moet er een stevig gevecht plaatsvinden. Het zijn in ieder geval geen eenvoudige rollen, want er moeten door de boksers lichamelijk zware topprestaties geleverd worden. Daarbij gaan de emoties alle kanten op en wordt de spanning langzaam opgedreven naar de traditionele climax. Voor de fans een lekkere film die je gezien moet hebben en die mogelijk weer een opvolger krijgt.

Regie: Michael B. Jordan
Met: Michael B. Jordan, Tessa Thompson, Jonathan Majors, Phylicia Rashad, Mila Davis-Kent, Jose Benavides, Selenis Leyman, Florian Munteanu, Tony Bellen, Thaddeus J. Mixson, Spence Moore
Kijkwijzer: 12 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button