Den HelderPolitiekTexel

Provinciaal team ChristenUnie Noord-Holland bezoekt Den Helder en Texel

Den Helder – Een team van de provinciale ChristenUnie heeft maandag 27 februari een bezoek gebracht aan Den Helder en Texel. Onder andere statenlid en lijsttrekker Michel Klein bezocht de Noordkop. Samen met de fractieleden van de ChristenUnie Den Helder heeft de afvaardiging zich eerst laten bijpraten over de ontwikkelingen in de visserij.

Sluiting visafslag
Pim Visser gaf een toelichting op de toekomstplannen voor de voormalige visafslag onder de noemer Blue Port Centre Den Helder. De fractie was onder de indruk van de veerkracht van de eigenaren van de coöperatieve visafslag en de manier waarop zij werken aan een nieuwe invulling. Statenlid Michel Klein: “Het is enorm jammer dat de visafslag heeft moeten sluiten. Maar de plannen om het gebouw een spilfunctie te laten vervullen bij het onderhoud van windparken op zee zien er veelbelovend uit.” De leden hebben ook een kijkje genomen bij de onderhoudsboot voor windmolens die aan de kade lag.

Waterstofnetwerk
In het havengebouw hebben de ChristenUnie-vertegenwoordigers vervolgens een presentatie bijgewoond door Kees Turnhout van het havenbedrijf Port of Den Helder. Met elkaar hebben zij gesproken over de uitdagingen die er liggen voor de Helderse haven. De noodzaak voor extra ruimte ten behoeve van de energietransitie kwam duidelijk naar voren. Ook de plannen om Den Helder een belangrijke rol te laten spelen in het landelijke waterstofnetwerk kwamen aan de orde.

Krachten bundelen
De ChristenUnie ziet de noodzaak dat de provincie de haven ondersteunt bij de noodzakelijke veranderingen. Klein: “De energietransitie biedt een enorme kans voor de ontwikkeling van de haven, en daarmee voor de sociaal-economische ontwikkeling van de Noordkop. Tegelijk zien we dat er in korte tijd heel veel moet gebeuren. Dat vereist dat we de krachten bundelen.” Het bezoek van de ChristenUnie werd kort onderbroken door een ontruiming van het havengebouw vanwege een brandalarm, maar dat bleek gelukkig loos.

Texel
Op Texel heeft de provinciale ChristenUnie een bezoek gebracht aan Den Burg en gesproken met mensen op de markt. Woningbouw en toerisme kwamen vaak in de orde in deze gesprekken. Na Den Burg is de fractie op werkbezoek geweest bij het zoogkoeienbedrijf van Werner Dros in Oosterend. Werner en zijn zoon Sijb hebben enthousiast verteld over hun bedrijf en de manier waarop ze al jaren met zorg voor de natuur proberen te boeren.

Waardering boeren

Tegelijk waren de zorgen over de grote uitdagingen waar de agrarische sector voor staat onderwerp van gesprek. Vader en zoon Dros hekelden de grote administratieve lasten die samenhangen met natuurbeheer. Ook pleitten zij voor langjarige pachtovereenkomsten, zodat het loont om goed voor het land te zorgen. Klein onderschreef dit: “Het is van groot belang dat de provincie de expertise en kunde van boeren waardeert en gebruikt. We kunnen voor natuurbeheer niet zonder agrariërs.”

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

2 reacties

  1. Wat een “Belangstelling” nu de verkiezingen er aan komen, tevens…. “Ook de plannen om Den Helder een belangrijke rol te laten spelen in het landelijke waterstofnetwerk kwamen aan de orde” dat is toch positief allemaal…. …en vervolgens hoor je nooit meer wat.

  2. Een paar zaken vallen me in dit bericht op. Den Helder wordt een stad aan zee waar geen vis meer wordt binnengebracht, ik denk niet dat ik daar ooit aan ga wennen, aan het eten van vis uit IJmuiden. 😉 Dan vrees ik samen met de boeren, boeren die bedelen moeten om wat begrip voor het leveren van prachtig voedsel aan ons en die smeken om langere pachtovereenkomsten zodat ze ons gelukkig kunnen blijven maken met lage prijzen voor dat voedsel. Ik zie een politieke partij die slechts ´uitdagingen ziet´ (dat irriterende eufemisme is overgewaaid uit Amerika, die westenwind toch…), maar ook een partij die vanzelfsprekend niets beloofd (niets nieuws dus onder de zon), een partij zich nergens direct hard voor maakt (ondanks dat het toch echt een werkbezoek heet) maar desondanks met plezier en quasi geïnteresseerd toch maar weer deze werkbezoeken onderneemt alleen omdat dat nu eenmaal bij ´het democratische proces´ hoort en tevens natuurlijk omdat het ´Hollands´ gezellig is én volledig betaald wordt. Het zijn dus in ieder geval geen ´Weerwindjes´deze ´degelijke, lovende, ´vresende´, vooral niet-rokende of windende ;), hard doorwerkende, ronduit betrouwbare en voorspelbare christenmensen. Ze zijn slechts op zoek naar ´uitdagingen´… en de naastenliefde natuurlijk, daar twijfelt niemand aan. Toch?

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
%d bloggers liken dit: