Hollands KroonPolitiek

Verzoek bouwstop datacenter Wieringermeer

Advertentie:

Wieringermeer – Zowel oppositiepartijen JA21 en de SP in de Provincie Noord-Holland als stichting Red de Wieringermeer hebben om een bouwstop gevraagd voor de uitbreiding van het datacenter van Microsoft op Agriport in de Wieringermeer.

Handhavingsverzoek
Stichting Red de Wieringermeer heeft hiertoe een schriftelijk handhavingsverzoek ingediend bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Volgens het stichtingsbestuur kunnen de gedoogbesluiten voor de bouw van het datacenter en een tussenstation niet langer in stand blijven, omdat er als gevolg van recente, staande rechtspraak over stikstof en natuur onvoldoende zicht is op een haalbare definitieve vergunning.

SP en JA21
De provinciale statenfracties van JA21 en SP hebben voor maandag 6 maart een debat aangevraagd over de kwestie. Ze stellen dat voor de bouwwerkzaamheden voor het betreffende datacenter feitelijk geen vergunning is verleend en dat het dagelijks provinciebestuur, het college van gedeputeerde staten, daarom de bouw stil moet laten leggen.

Microsoft
In een reactie heeft het Amerikaanse bedrijf Microsoft bekendgemaakt dat het bedrijf voortdurend in gesprek is met zowel de provincie Noord-Holland als de gemeente Hollands Kroon om ervoor te zorgen dat ze in alle fasen van de ontwikkeling, bouw en exploitatie, voldoen aan alle vereiste- en toepasselijke wet- en regelgeving.

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

2 reacties

  1. Zo is dat, alle grote bedrijven het land uit jagen. Met Shell is het al gelukt. Wie volgt? Tata, Boskalis, Microsoft? Schiphol verplicht laten krimpen tot een provinciaal vliegveldje. Dan hebben we als Nederland helemaal geen bron van buitenlandse inkomsten meer en raken we met z’n allen werkeloos en aan de bedelstaf. En bedankt…..

  2. Microsoft heeft recent een nieuw verdienmodel bedacht. Eerst laat men bij gebruikers van haar netwerk een paar jaar lang de e-mail ´vollopen´en vervolgens pikt zij sinds 1 februari 2023 alle bijlagen uit de volgelopen mailbox en telt die virtueel op bij alle bestanden in ´Onedrive´. Kom je als individuele gebruiker dan boven de 5 gigabyte (en dat is bijna altijd het geval) dan moet je nu plotsklaps per maand aan Microsoft gaan betalen. Waarom werkt dit vrije markt model nu eigenlijk om vanuit niets (geen verdiensten) toch zomaar naar ´iets´ te gaan? Wel dit werkt omdat vrijwel alle gebruikers hun foto´s en documenten tegen de stroom in willen bewaren ondanks dat dat eigenlijk weinig toevoegt aan hun leven. Het is uiteindelijk de angst iets kwijt te raken waarvan men vindt dat het hen toebehoort omdat men het ooit in vertrouwen en voor niets in de ´cloud´ had geparkeerd, die regeert. ´Lucht´ is het dus in dit geval en wel in de vorm van het simpelweg uitbuiten van emotie van waaruit dan weer inkomsten gegenereerd worden. En daarvoor zijn datacenter nodig. Niet dus omdat Microsoft of Google dat nu zo ontzettend graag willen maar simpelweg omdat de markt hen die mogelijkheid schenkt. En de de markt zelf? Die is niet ´aanspreekbaar´ en ´virtueel´ want die markt dat zijn wij allemaal samen. Mijn eigen ´oplossing´, gewoon alles subiet wegmieteren! Weg verdienmodel. 😉

Wellicht ook interessant

Back to top button