
Den Helder – De expositie All Cops Are werd dinsdagmiddag geopend in het stadhuis. Een expositie met het doel om een open dialoog tussen de politie en de samenleving te stimuleren. Na een woord vooraf van de teamchef van de politie Den Helder, Maartje Wensma, en de maker en kunstenaar Yuri Veerman werd het publiek meegenomen naar de expositie in de middenbeuk van het stadhuis.
Bij de expositie staan verschillend menshoge schermen waarop de beelden van Kunstenaar Yuri Veerman werden vertoond. Op de video’s waren politiemensen te zien die op straat stonden in hun burgerkleding en in uniform. Toevallige voorbijgangers werd gevraagd om deze personen te profileren, afgaand op lichaamshouding, oogopslag, huidskleur, sekse en tattoos. Het verschil in profilering tussen het dragen van burgkleding of het politie uniform konden enorm van elkaar verschillen.
De titel van de expositie verwijst naar de Engelse uitdrukking All Cops Are Bastards (ACAB), een uitdrukking die vooral gebruikt wordt door activisten, krakers, hooligans en anarchisten. In de expositie zie je de video’s van agenten die opnieuw worden geframed. Niet door bepaalde groepen, maar juist door die toevallige voorbijganger.

Ze werd op het Mercatorplein in Amsterdam gezet, leuk detail is dat ze daar ook als agent het ‘straatwerk’ heeft gedaan. Cremers moest gewoon blijven staan, zonder contact maken met de voorbijgangers. “Dat is lastig als agent, je bent alert en maakt het liefst (oog)contact om situaties en mensen in te schatten.” Verrassend vond ze wel dat ze zich in deze situatie in burgerkleding veel kwetsbaarder voelde als in het uniform. “Je gaat je afvragen, had ik andere kleding aan moeten doen, hoe is mijn houding en wat straal ik uit”, waren de gedachten die door haar hoofd gingen toen ze daar stond.
Pro of contra?
Kunstenaar Yuri Veerman verteld dat het project elders in het land begon met jongeren die de agenten op deze manier gingen profileren. Hij bedacht zelf de vragen die aan de voorbijgangers werden gesteld om een lijn in het project te houden. Toen hij de beelden ging verwerken kwam hij al snel op het punt, zijn mensen pro of contra, maar uiteindelijk kon hij die typering loslaten en kwam hij in verschillende thema’s. Identificeerden de voorbijgangers zich vanwege uiterlijke kenmerken, uitstraling en of houding. De video’s laten deze verhaallijn mooi zien.
De expositie is gratis te bezoeken tot vrijdag 21 maart in de middenbeuk van het stadhuis op Willemsoord.

Interessant welke ideeën wij hebben/krijgen van het zien van een persoon die zomaar ergens staat te wachten of te kijken en vervolgens verrast worden door het uniform van het beroep dat hij /zij uitoefent (Politie man-vrouw). Met regelmaat zijn er ook agenten aanwezig met wie je in gesprek kunt of dat zij je aanspreken.