
Den Helder – De gemeente Den Helder staat voor flinke uitdagingen binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeente heeft een achterstand in het behandelen van aanvragen en daar komt bij dat de vraag naar Wmo voorzieningen de komende jaren alleen maar toeneemt. Dat werd dinsdagavond besproken tijdens een beeldvormende avond voor raadsleden van de gemeente Den Helder.
Binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning bestaan verschillende indicaties, zoals dagbesteding, huishoudelijke ondersteuning, beschermd wonen en vervoersvoorzieningen. Op dit moment zijn er 4300 inwoners met één of meerdere Wmo indicatie(s) in de gemeente Den Helder. Per week krijgt de gemeente gemiddeld vijftig meldingen binnen, waarvan 66 procent hulp bij het huishouden en Wmo taxivervoer betreft. De verwachting is dat de komende jaren steeds meer vraag is naar Wmo voorzieningen in Den Helder. Dat heeft onder meer te maken met vergrijzing en verzwaring van de problematiek.
Jaap Korporaal van het CDA vroeg zich dinsdagavond af hoe het zit met de wachttijden in Den Helder. De aanwezige ambtenaar informeerde hem: “We hebben een achterstand. Momenteel is er een wachttijd van elf weken en hebben we 440 meldingen in de werkvoorraad. Dat betekent dat je met een aantal meldingen drie weken buiten de wettelijke termijn komt.” Vervolgens vertelde deze ambtenaar hoe de gemeente de achterstand probeert weg te werken. “We werken met externe inhuur, die na lange tijd eindelijk weer beschikbaar is. Drie consulenten werken nu volledig aan de achterstanden. Daarnaast zitten twee consulenten op de aflopende indicaties, wat ervoor zorgt dat er geen nieuwe melding gedaan wordt. Zo neemt de werkdruk aan de voorkant af.”
Verder vertelde de ambtenaar dat zowel lokaal als regionaal is geïnvesteerd in de samenwerking met organisaties. Zo worden gesprekken gevoerd met gecontracteerde ketenpartners of aanbieders, maar ook met medisch specialisten. “Lokaal zijn we binnen het hele sociaal domein ook bezig met het uitvoeren van de Lean methodiek. Dat betekent het elimineren van verspillingen en de samenwerking tussen teams verbeteren. Vaak hebben hulpvragen immers invloed op meerdere disciplines binnen het sociaal domein”, aldus de ambtenaar. Door middel van de Lean methode wil de gemeente Den Helder dus effectiever werken binnen de Wmo en het sociaal domein als geheel.