Gehavende Suns krijgen Zwolle niet klein

Den Helder – De Suns zonder Boyd van der Vuurst de Vries leken vooraf weinig kans te hebben tegen Landstede Hammers. De Zwollenaren misten echter Jhonathan Dunn, Kayel Locke, Noah Dahlman en Mike Schilder. Dat gaf de Helderse burger moed, maar de praktijk wees anders uit. De Suns waren bij tijden stuurloos en moesten de Hammers al snel laten gaan.

Halverwege was het al 30-47. In het derde kwart deed Den Helder nog iets terug, maar dat was niet genoeg om het nog echt spannend te maken. Met een 73-89 overwinning keerden de Hammers huiswaarts.

Behalve van de Vuurst de Vries ontbrak bij de Suns ook Tom Koopman, die een kwetsuur aan zijn enkel opliep tijdens een training. Met het ontbreken van deze twee starters toonden de overige spelers veel inzet, maar konden hun afwezigheid niet compenseren. Het begin van de wedstrijd kende een hoog tempo waarin Stan van den Elzen met een vrijeworp de score opende. Namens de bezoekers was dat Yasiin Joseph, die later, met 26 punten, als topscorer van het veld zou lopen.

Aansluiting
Bij 6-6 namen de Hammers afstand tot 8-15, met driepunters van de Helderse topscorer (21) Bolden Brace en Mickey Kolhorn vonden de Suns aansluiting bij 14-15. Brace dunkte na een van zijn zeven steals 16-19 op het bord, echter aan de hand van Joseph nam Landstede afstand aan het einde van het eerste kwart: 18-23

Na twee minuten in het tweede bedrijf was het verschil voor de bezoekers opgelopen naar tien punten (20-30), via 25-30 en als David Idada zijn eerste Suns minuten van het seizoen maakt bekroonde hij dit met een vrije worp na een fout van Ralf de Pagter: 30-45. Dat waren ook de laatste Helderse punten voor rust. Ex- Den Helder Kings speler Nigel van Oostrum noteerte de ruststand: 30—47.

Afstand
Yarick Brussen was de eerste minuten belangrijk voor Den Helder met enkele scores. Keerzijde was dat hij binnen enkele minuten tegen zijn derde persoonlijke fout aanliep. Bij 38-58 was het Joseph die namens de Hammers een driepunter liet noteren en daarmee een afstand creëerde van twintig punten. Toch was de winst in kwart drie voor de Suns (23-18), een kwart dat eindigde met een score van Brace: 53-65.

Zodra de laatste tien minuten van start waren gegaan, vlogen de driepunters om de oren. Namens Den Helder, Nino Gorissen en Ben Kovac. Namens Zwolle deed andermaal Joseph een duit in het zakje. Een sterke start voor de Suns betekende 61-68 en daarmee hadden ze de bezoekers in het vizier. Na een aanvallende fout van de Pagter was de verwachting dat de thuisploeg verder dichterbij kon kruipen, maar drie turnovers op rij aan Helderse zijde zorgden ervoor dat de Zwollenaren konden uitlopen naar 64-80 halverwege het laatste kwart. Ondanks dat de Suns niet wilden opgeven was er geen tijd meer genoeg om terug in de wedstrijd te keren. Kovac mocht de laatste score noteren, waarna Landstede Hammers de wedstrijd rustig uitspeelde: 73-89