Cultuur/NatuurHollands KroonVideo

Mini-documentaires over de Tweede Wereldoorlog in Hollands Kroon (video)

Hollands Kroon – Verspreid door de gemeente Hollands Kroon liggen verschillende gedenkplaatsen voor de Tweede Wereldoorlog. Op vier april gingen in Hippolytushoef drie mini-documentaires over de geschiedenis van deze monumenten in première. Belangrijkste doel: de herinnering aan de oorlog in leven houden.

Initiatiefnemer Peter Sasburg komt uit West-Friesland en maakte eerder vergelijkbare documentaires over gedenkplaatsen in die regio. De gedenkplaatsen zijn natuurlijk niet voor niets aangelegd en bieden een goede gelegenheid om te vertellen wat er op heel lokaal niveau is gebeurd. “De verhalen achter die oorlogsmonumenten zijn verteld door mensen uit Hollands Kroon zelf”, vertelt Sasburg, “we zochten mensen die het kunnend en ook willen vertellen, want het zijn natuurlijk verhalen met emotie, verdriet, angst, boosheid en hoop voor de toekomst”.

De gemeente Hollands Kroon wil dat de oorlog niet wordt vergeten en heeft daarom een bijdrage geleverd aan de documentaires, vertelt burgemeester Rian van Dam. “Het resultaat is heel mooi. Het doel was de verhalen achter de monumenten te vertellen en de herinneringen vast te houden en dat is wel gelukt.” De actualiteit bewijst volgens de burgemeester eens te meer dat de vrijheid in Nederland niet zomaar bestaat: “we moeten blijven waarderen dat we in vrijheid leven, je ziet aan de oorlog in Oekraïne dat het niet vanzelfsprekend is.”

Verhalen worden doorgegeven van generatie op generatie, daarom komen er in de documentaire verschillende mensen aan het woord. Lies Peters-Doves maakte de oorlog mee. “Het is voor mij heel ingrijpend, want het brengt mij zo terug naar die allerberoerdste tijd in mijn leven”, vertelt Peters-Doves. Ze is blij met het eindresultaat. “Het is belangrijk om te blijven herinneren hoe naar oorlog is, want vaak heb je er geen idee meer van. Dus is het heel belangrijk dat de schoolkinderen meekrijgen wat het is en dat het vooral nooit meer zo moet zijn.”

Yfke en Luna komen uit Hippolytushoef en vertellen in de documentaire wat vrijheid voor hen betekent. “Ik vind het goed dat er aandacht aan wordt besteed, ook omdat het oorlog is in Oekraïne en heel veel andere landen”, zegt Yfke, “het is gewoon een heftig onderwerp”.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button