Noord-Holland

Provincie zoekt vrouw voor onderscheiding

Advertentie:

Haarlem – Provinciale Staten van Noord-Holland zoeken een vrouw die een onderscheiding verdient, voor haar bijdrage aan de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek of omdat zij als politiek rolmodel een inspirerend voorbeeld is voor anderen.

Iedereen kan tot 15 mei een kandidaat aanmelden voor de Ribbius Peletierpenning 2022. Dat kan via penning.noord-holland.nl, met een beschrijving van wie zij is en waarom zij in aanmerking komt. Bijvoorbeeld vanwege haar voortrekkersrol voor vrouwen in de politiek, of voor de manier waarop zij laat zien dat politiek leuk is. Uit de kandidaten kiest de jury een vrouw die deze onderscheiding verdient. Commissaris van de koning Arthur van Dijk: “Deelname aan politiek is essentieel voor onze democratie. Vrouwen zijn hierbij vaak nog in de minderheid. Met de Ribbius Peletierpenning vragen Provinciale Staten daar aandacht voor.“

Uitreiking
Na 31 mei maakt de jury, onder leiding van voormalig minister Sybilla Dekker, een keuze uit alle kandidaten. Op 17 juni reikt de juryvoorzitter de Ribbius Peletierpenning 2022 uit namens Provinciale Staten van Noord-Holland. De uitreiking is die dag vanaf 13.00 uur live te zien via https://noord-holland.stateninformatie.nl.

Waarom zitten er zo weinig vrouwen in de politiek? Rolien zoekt het antwoord op deze vraag met Liza Mügge, hoofddocent politicologie van de UvA en lid van de jury, in een podcast die te beluisteren is via https://www.noord-holland.nl/Actueel/Podcast_Jouw_Noord_Holland. Met haar bespreekt ze ook hoe belangrijk het is dat kinderen goede voorbeelden te zien krijgen van beroepen die ze kunnen gaan doen. Daarnaast gaat Rolien in gesprek met Astrid Nienhuis, burgemeester van Heemstede. Zij vertelt over rare vragen tijdens sollicitatiegesprekken en wijst op het belang van een samenleving waarin iedereen kan meedoen.

Ribbius Peletierpenning
In 2019 kreeg Devika Partiman de penning voor haar initiatief ‘Stem op een vrouw’, waarmee zij kiezers oproept om te stemmen op een lager geplaatste vrouw op een lijst. Op die manier worden meer vrouwen gekozen als volksvertegenwoordiger. Het Purmerendse gemeenteraadslid Manja van der Weit ontving de penning in 2020 voor haar programma ‘Vrouwen in de Purmerendse Politiek’ waarmee zij vrouwen op een laagdrempelige manier laat kennismaken met politiek. Met lezingen, trainingen en speeddates stimuleert zij vrouwen om politiek actief te worden. Sylvana Simons kreeg de Ribbius Peletierpenning in 2021. Zij was gemeenteraadslid in Amsterdam, richtte BIJ1 op en werd Tweede Kamerlid. De jury was van oordeel dat zij onderscheiding verdiende omdat zij een voorbeeld is voor de volgende generatie vrouwen en omdat zij zich publiekelijk uitspreekt over de combinatie van seksisme en racisme en zo sociale onveiligheid in de politiek bespreekbaar maakt.

De viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019 was aanleiding voor Provinciale Staten om de Ribbius Peletierpenning van 2019 tot en met 2023 jaarlijks uit te reiken aan een vrouw die zich verdienstelijk maakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. Provinciale Staten vernoemden de onderscheiding naar Liesbeth Ribbius Peletier, de eerste vrouwelijke gedeputeerde van Noord-Holland. Meer informatie over de Ribbius Peletierpenning staat op de website van de provincie bij https://www.noord-holland.nl/Bestuur/Provinciale_Staten/Ribbius_Peletier_penning.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button