Hollands KroonJeugd

Gemeente Hollands Kroon reikt lespakketten over de luchtoorlog uit

Hollands Kroon – Gemeente Hollands Kroon heeft op 3 en 4 april het nieuwe lespakket ‘Uit de lucht’ uitgereikt aan de basisscholen in Hollands Kroon. Stichting Erfgoed Luchtoorlog Nederland is hier na de berging van het oorlogsvliegtuig in Nieuwe Niedorp mee aan de slag gegaan. Er is een speciaal lespakket ontwikkeld over de luchtoorlog.

De lokale historische verenigingen, 4 mei comités en musea hebben meegeholpen aan het maken van het lespakket. Hollands Kroon vindt aandacht voor het herdenken en herinneren van de bemanningsleden en de luchtoorlog belangrijk. Zij zien een belangrijke rol voor het onderwijs weggelegd en zijn daarom erg blij met het lesmateriaal dat is ontwikkeld en aangeboden wordt aan de basisscholen. Wethouder Robert Leever en wethouder Lilian Peters waren aanwezig bij de presentatie.

Er zijn heel veel vliegtuigen neergestort in de Tweede Wereldoorlog op grondgebied van Hollands Kroon. Deze lokale geschiedenis wordt al enkele jaren door Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon zichtbaar gemaakt. Dit doet de stichting door het plaatsen van herdenkingspalen op crashlocaties. Het lespakket ‘Uit de lucht’ helpt leerkrachten om deze lokale geschiedenis over te brengen op de kinderen. Daarnaast krijgen de bemanningsleden van het neergestorte vliegtuig hiermee een gezicht door het verhaal over de vlucht van kinderboekenschrijver Arend van Dam.

Berging van het oorlogsvliegtuig
In juni 2021 is de berging van de Vickers Wellington-bommenwerper in Nieuwe Niedorp afgerond. Het vliegtuig is in de Tweede Wereldoorlog neergeschoten door een Duitse nachtjager. Er waren zes Tsjechische bemanningsleden aan boord. Een bemanningslid overleefde de crash en werd gevangengenomen. De stoffelijke resten van bemanningsleden zijn geborgen en herbegraven. Op zaterdag 29 april 2023 om 20:35 uur wordt op NPO 2 de documentaire ‘De Onbekende Bevrijders’ uitgezonden over dit oorlogsvliegtuig.

Het lesprogramma gaat over de luchtoorlog boven Hollands Kroon tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook de gevolgen voor de bewoners van de gemeente worden duidelijk. Leerlingen maken kennis met waargebeurde verhalen over de luchtoorlog boven Nederland en hun eigen omgeving. Ook verrichten ze digitaal bronnenonderzoek en verkrijgen ze informatie van experts op het gebied van de Nederlandse luchtoorlog. In de verschillende lessen en opdrachten worden leerlingen aangesproken op de competenties onderzoeken, creëren en reflecteren.

Het lespakket is bedoeld voor elke leerkracht van groep 7 en 8 van basisscholen gelegen in Hollands Kroon die met het onderwerp luchtoorlog projectmatig aan de slag wil. Het lespakket is vakoverstijgend en sluit aan bij geschiedenis, burgerschapsvorming, erfgoedwijsheid, taal en beeldende vorming.

Lesprogramma’s
De leerkracht of school kan zelf bepalen in welke periode de lessen worden gegeven. In de opbouw van het lesprogramma is het vierde onderdeel gericht op het uitnodigen van een expert in de klas of om naar een museum toe te gaan. ‘Uit de lucht’ is één van de lesprogramma’s die de gemeente aanbiedt aan scholen voor het schooljaar 2023 – 2024. Binnenkort staan ook alle andere lesprogramma’s op de website. Scholen kunnen zich dan via de website van de gemeente aanmelden voor de lesprogramma’s.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button