Den HelderVideo

Rekenen tijdens het tafeltennissen: “Dit is leuker dan op een stoeltje zitten” (video)

Advertentie:

Den Helder – Optelsommen oefenen met Jenga, en vermenigvuldigen met behulp van een bootcamp; tijdens de nationale Buitenlesdag, georganiseerd door Jantje Beton en IVN Natuureducatie, worden scholen aangespoord de lessen eens van binnen naar buiten te verplaatsen. Voor basisschool ’t Tuselant aan de orde van de dag, want zij verzorgen dagelijks buitenonderwijs.

Het is rekenen geblazen op het schoolplein van de basisschool. “We geven eigenlijk alle lessen buiten, maar vandaag zijn we bezig met rekenen”, vertelt leerkracht Jacqueline Moek. De Buitenlesdag is voor de school een kans om ouders mee te nemen in hun buitenlesprogramma, iets wat voor de school aan de orde van de dag is. De school ontving onlangs een certificering als buitenschool, iets waar vooral de leerlingen blij mee zijn. “Ik vind het best wel leuk, want dan zit je niet de hele dag achter je computer of naar het digibord te kijken”, vertelt Emelia uit groep acht. Ook Lisa uit groep zeven is liever buiten dan binnen: “We zijn veel meer buiten en doen veel leukere dingen in plaats van op een stoeltje zitten en dingen uitrekenen”.

Hoewel de leerlingen buiten zijn moet er nog steeds gerekend worden, maar dan met alternatieve opdrachten. Zo roept de tegenstander bij het tafeltennis een som die snel uit het hoofd uitgerekend moet worden, en wordt er tijdens een balspel geoefend met de tafels. In de tuin zijn een flink aantal paaseieren verstopt met sommen die opgelost moeten worden, maar niet elke leerling is het eens met deze nieuwe paastraditie: “Ik vind de eieren van chocola wel een stuk leuker”, aldus een leerling uit groep zes.

Buitenlessen bevorderen concentratie
Uit onderzoek van DUO uit 2017 bleek al dat leerlingen graag meer buitenonderwijs zouden krijgen, en andere onderzoeken wezen uit dat les krijgen in de buitenlucht bevorderlijk kan zijn voor de concentratie en het vermogen van leerlingen om informatie vast te houden. Ook bij ’t Tuselant merkten zij na het starten met de reguliere buitenlessen de positieve effecten. “Je merkt dat ze hun energie kwijt kunnen en vrolijker zijn. Twee keer per dag kort naar buiten is gewoon veel te weinig”, aldus Moek.

Niet alleen de leerlingen, maar ook de leerkrachten zijn gebaat bij de lessen in de frisse Helderse zeelucht. Moek: “We zijn gewend om lessen uit een boek of via de computer te geven, en het buitenonderwijs daagt ons uit om leuke, creatieve lessen voor de kinderen te verzinnen. Als je merkt dat de leerlingen dit erg leuk vinden, krijg je daar zelf ook meer plezier van”.

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button