Maritiem

Grote belangstelling garnalenvissers voor opkoopregeling Waddenfonds

Adverentie

Regio Noordkop – Negentien garnalenvissers hebben de afgelopen maand hun visvergunning aangeboden voor de opkoopregeling van het Waddenfonds. Met de uitkoop van vergunningen kunnen delen van de Waddenzee worden gesloten voor de garnalenvisserij. Het bodemleven van de Waddenzee krijgt zo meer kans zich te herstellen. Daarnaast moet het opkopen van vergunningen de garnalenvisserij meer toekomstperspectief bieden in de niet gesloten gebieden.

Garnalenvissers die vissen in de Waddenzee, hebben hun vergunning vier weken bij het Waddenfonds aan kunnen bieden voor opkoop. In totaal is er voor de Tenderregeling Garnalenvisserij Waddenfonds 10 miljoen euro beschikbaar. De komende tijd beoordeelt het Waddenfonds welke vissers in aanmerking komen voor de opkoopregeling. Het totale bedrag van de aangeboden vergunningen bedraagt 10,3 miljoen. “We zijn blij met de grote belangstelling voor de regeling”, zegt voorzitter Cees Loggen van het Waddenfonds. “Voor alle partijen is dit een goed resultaat.”

De regeling moet ertoe leiden dat naar schatting 11,3 procent van de visgronden voor garnalen in de Waddenzee wordt gesloten. Omgerekend gaat het om een oppervlakte van ruim 9.300 hectare. In de visgebieden die sluiten kan de zeebodem tot rust komen. Op die manier kunnen zich er nieuwe ecosystemen ontwikkelen. Ook zorgt deze warme uitkoop van de vissersvloot voor meer toekomstperspectief voor de garnalenvissers die blijven. Op dit moment zijn er 89 geldige vergunningen voor de garnalenvisserij in de Waddenzee in omloop.

De opkoopregeling vloeit voort uit afspraken tussen overheden en visserij- en natuurorganisaties die hierover in het Convenant Viswad afspraken hebben gemaakt.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button