Defensie

Zr.Ms. Evertsen haalt banden aan op reis naar Japan

Adverentie

Den Helder – Zr.Ms. Evertsen vertrekt op 22 mei om mee te doen aan de ontplooiing van de Britse carrier strike group (CSG). Het vlootverband vaart naar Japan en terug en doet onderweg meerdere landen aan. Minister Ank Bijleveld-Schouten stuurde de Kamer maandag aanvullende informatie over de inzet.

Deelname aan de CSG is een unieke mogelijkheid om in een dergelijk internationaal verband te oefenen. Een carrier strike group is een vlootverband met als middelpunt een vliegdekschip. In dit geval het nieuwe vliegdekschip HMS Queen Elizabeth. Die heeft 18 Britse en Amerikaanse F-35-gevechtsvliegtuigen, 14 helikopters en een Royal Marine Commandos-eenheid aan boord. Daaromheen varen ondersteuningsschepen (bevoorraders/tankers), een onderzeeboot en meerdere fregatten. Naast de Evertsen zijn dat onder meer de HMS Defender (Type 45-destroyer), HMS Kent (Type 23 ASW-fregat) en het Amerikaanse Arleigh Burke-klasse fregat The Sullivans.

Luchtverdediging
De Evertsen draagt bij aan de luchtverdediging van de groep. Het schip opereert onder het tactisch commando van de Britse CSG-commandant. Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim houdt het uiteindelijke commando over de Nederlandse eenheid. De CSG vaart via de Noord-Atlantische Oceaan, Middellandse Zee, de Indische Oceaan en de Zuid-Chinese Zee naar Japan. De Straat van Taiwan ligt niet op de geplande route. Onderweg patrouilleert een deel van de CSG in de Zwarte Zee. Ook de Evertsen staat daarvoor gepland.

Deelname aan de CSG wordt benut om diplomatieke, veiligheids-, en economische banden aan te halen met landen in de Indo-Pacifische regio. Dit gebied is de belangrijkste groeiregio en in toenemende mate het geopolitieke zwaartepunt van de wereld. Met bijna 2/3 van de wereldbevolking en ongeveer 60% van het mondiale Bruto Binnenlands Product is de regio ook voor Nederland van cruciaal belang.

Betrekkingen intensiveren
De reis geeft Nederland de kans om met partners in deze belangrijke regio te oefenen. Ook biedt het mogelijkheden om de betrekkingen met een aantal landen te intensiveren. Zodoende doet de Evertsen havens aan in India, Indonesië, Singapore, Zuid-Korea en Japan. Nederland sluit op diplomatiek niveau zoveel mogelijk aan bij deze havenbezoeken. Ook wordt bekeken hoe de Nederlandse industrie bij een aantal havenbezoeken is te betrekken.

Begin december keert het luchtverdedigings- en commandofregat naar verwachting terug. De exacte planning van de reis en havenbezoeken wordt nog uitgewerkt.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button