Den HelderVideo

4 mei: Den Helder herdenkt de gehele dag (video)

Den Helder – 4 Mei is de dag waarop we herdenken, in Den Helder misschien nog wel meer dan elders. Gedurende de dag waren er meerdere herdenkingsbijeenkomsten, waaronder bij de Vijfsprong aan de Middenweg, bij het monument voor de burgerslachtoffers van de Rijkswerf Willemsoord en ‘s avonds bij de Joodse Gedenkplaats, het Vliegermonument en het monument Den Vaderlant Ghetrouwe.

De officiële 4 mei herdenking van de gemeente begon woensdagavond bij de Joodse Gedenkplaats. Na een bezoek aan het Vliegermonument sprak burgemeester Jan de Boer de aanwezigen toe bij het monument aan de Prins Hendriklaan. Yanaika Zomer declameerde een speciaal voor de gelegenheid geschreven stadsgedicht. Ook vier leerlingen van het Lyceum aan Zee lazen een gedicht voor, waaronder “Mijn Moeder”, geschreven door Rebecca Schellevis. Bij de drie avondherdenkingen waren korte toespraken, muziek, stilte en het Wilhelmus de rode draad. Het aantal belangstellenden groeide van enkele tientallen bij de Joodse Gedenkplaats tot enkele honderden bij het monument aan de Prins Hendriklaan.

Hoewel we op 5 mei de Nederlandse bevrijding vieren, herinnerde burgemeester Jan de Boer woensdagavond in zijn toespraak aan het feit dat Den Helder pas drie dagen later, op 8 mei 1945, werd bevrijd. Rond half vijf in de middag bereikten de eerste Canadese troepen Den Helder en ze werden door de bevolking onthaald met bloemen, gejuich en de Nederlandse vlag (Bron: Andere Tijden).

Toon meer

Sanne Scharloo

Sanne Scharloo is AV-specialist bij Regio Noordkop. Ze woont in Julianadorp, is 25 jaar en is bereikbaar via sanne@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button