Hollands KroonPolitiek

Gesprekken met OHK bieden linkse partijen nieuwe inzichten

Hollands Kroon – PvdA, GroenLinks en D66 zijn de afgelopen periode positief verrast door de informatiegesprekken met Onafhankelijk Hollands Kroon (OHK). De PvdA sprak eerder haar twijfels uit over een samenwerking met de kritische oppositiepartij van fractievoorzitter Alexander Bügel, maar de gesprekken zijn constructief geweest.

Op de website van de PvdA verscheen kort na de verkiezingen een artikel waarin stond dat de partij niet de wens heeft om in het college te gaan met de mensen die aan zet zijn in het formatieproces. Dat is de partij van Bügel. Ook zei fractievoorzitter Sylvia Buczynski dat haar partij slecht uit de voeten kan met populisme en uitingen van uiterst rechts. Buczynski was het echter niet eens met de conclusie dat haar partij niet zou willen samenwerken met OHK. Het leek niet logisch, zegt Buczynski nu, maar de gesprekken hebben laten zien dat er wel degelijk voldoende raakvlakken zijn.

“Sommige uitspraken van OHK classificeren wij als uiterst rechts en populistisch”, zegt Buczynski. “In de gesprekken met OHK hebben wij dat ook naar voren gebracht en we hebben verteld dat wij ons daarover zorgen maken. OHK was het niet eens met die beschrijving en de gesprekken daarover waren constructief. Als we de standpunten naast elkaar leggen, bijvoorbeeld over woningbouw, sociale voorzieningen en participatie, dan zie je dat we toch veel overeenkomsten hebben.” Dat de verschillen groter lijken komt ook door de manier waarop OHK zich presenteert: “Er wordt soms gedaan alsof alles anders moet in Hollands Kroon, maar daar zijn wij het niet mee eens. Er gaat ook heel veel goed.”

Meer nuance
Maarten Versluis, fractievoorzitter van D66, was ook blij verrast met de positiviteit in de informatiegesprekken: “Je merkt dat er in dit proces meer nuances mogelijk zijn dan in de tijd voor de verkiezingen. Inhoudelijk zien we verschillen, maar ook aanknopingspunten. OHK wil leren van het verleden en onderzoek doen naar de besluitvorming, bijvoorbeeld rondom de datacenters. Die manier van werken hebben wij ook erg hoog in het vaandel.” Versluis geeft aan van te voren niet verwacht te hebben dat zijn partij in een dergelijke coalitie zou kunnen plaatsnemen: “De onderhandelingen zijn ook nog niet voorbij, er is nog veel te bespreken.”

Er is nog geen gezamenlijk gesprek tussen de vijf partijen geweest, vertelt Lilian Peters van GroenLinks. Anders dan de bij de PvdA en D66 is haar partij niet verrast over de mogelijke samenwerking met OHK: “Wij zitten bij veel zaken op één lijn met OHK. De datacenters bijvoorbeeld, maar ook transparantie en participatie. Er zijn ook verschillen, dat heb je altijd. We zullen gesprekken moeten voeren over zaken als de energietransitie, natuur en landbouw en bijvoorbeeld stikstof. Daar staan wij anders in.” Er zijn ook verschillen met de andere beoogde coalitiepartners, maar GroenLinks ziet geen onoverbrugbare kwesties.

Veel van de zaken waarover binnen de coalitie mogelijk een verschil van mening kan ontstaan worden volgens Peters ook landelijk geregeld. Als lokale politiek heeft het dan geen zin om daarover te discussiëren: “Ik hoop dat we in het vervolgproces kunnen gaan kijken naar de concrete opgaven waar de gemeente Hollands Kroon de komende vier jaar mee te maken krijgt.” Ook Peters benadrukt dat de nieuwe coalitie nog niet rond is: “De informatiegesprekken waren wel bemoedigend en we willen als partij deze kans aanpakken.” Het zou de eerste keer zijn dat GroenLinks meedoet in een coalitie in Hollands Kroon. In de voormalige fusiegemeenten was de partij niet actief.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button