Herdenking 4 mei: “inspiratie vinden om samen te werken aan een betere toekomst”

Den Helder – Bij het monument “Voor hen die vielen” vond woensdagochtend de jaarlijkse herdenking plaats van de Koninklijke Marine. Onder belangstelling van genodigden en publiek werden de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties herdacht, die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in Nederlandse dienst het leven lieten.

Het was na twee jaar van herdenken in coronatijd weer een bijzonder moment. Na het halfstok hijsen van de vlag was het woord aan vlootaalmoezenier Benders. “We leven in een land waar waarden als vrijheid, acceptatie en medemenselijkheid krachtig weerklinken”, zo sprak hij. “We herdenken vandaag hen die het ultieme offer hebben gebracht.” Ook benadrukte Benders dat we nooit moeten verzaken in onze plicht te blijven herdenken.

Voordat het signaal taptoe klonk en de twee minuten stilte in acht werden genomen sprak Benders nog de hoop uit dat “we allemaal de inspiratie houden om samen te werken aan een betere toekomst”. Na het Wilhelmus werden kransen en bloemen gelegd namens onder anderen de gemeente Den Helder, de Belgische Marine, het Kapitel Militaire Willemsoorde en de Onafhankelijke Defensiebond.

Een verslag van de herdenkingen op 4 mei in Den Helder en Hollands Kroon is vanavond te zien op Regio Noordkop TV.