Herdenking op Willemsoord: Na de oorlog lag Den Helder in puin

Den Helder – De derde herdenking van de Koninklijke Marine, na de herdenking op de Vijfsprong en die bij de Onderzeedienst, vond woensdagmiddag om 14.30 uur plaats op Willemsoord. Daar werd stilgestaan bij de tachtig burgermedewerkers van de Rijkswerf, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

In aanwezigheid van burgemeester Jan de Boer, enkele wethouders, de initiatiefnemer en de ontwerper van het monument, nabestaanden en belangstellenden werd een minuut stilte in acht genomen, het Wilhelmus gespeeld en bloemen gelegd. Ook waren er toespraken van vlootpredikant Kromhout van der Meer en van commandeur Hodes van de Directie Materiële Instanthouding (DMI).

“Vrijheid is een groot goed. Met de huidige situatie in de Oekraïne zijn we ons daar elke dag van bewust”, sprak Hodes. “Op vele plekken in de wereld is nog steeds oorlog, vrijheid is niet vanzelfsprekend.” Ook vertelde hij over de tachtig namen op het monument: “Alle namen op dit monument staan voor het grootste offer dat iemand kan geven.”

Den Helder in puin
Den Helder was in de Tweede Wereldoorlog de meest gebombardeerde stad van Nederland, bijna 170 keer. Daarbij vielen 177 doden en een veelvoud aan gewonden. Velen ontvluchtten de stad tijdens de oorlogsjaren, het aantal inwoners daalde van 40.000 naar 9.000 en na de oorlog lag Den Helder in puin. “Het was een vergeten stad geworden, een spookstad”, vertelde de vlootpredikant. “Voor de Tweede Wereldoorlog was Den Helder een vrolijke, bruisende en aantrekkelijke stad.”

Een verslag van de herdenkingen op 4 mei in Den Helder en Hollands Kroon is vanavond te zien op Regio Noordkop TV.