Hollands Kroon

Herdenkingen in Wieringerwaard en Hippolytushoef

Hollands Kroon – In Hollands Kroon werd op 4 mei stilgestaan bij zij die tijdens of na de Tweede Wereldoorlog omkwamen door oorlogsgeweld. In Hippolytushoef werden op de begraafplaats van Zandburen kransen gelegd door wethouder Theo Meskers en veteranen. In Wieringerwaard gaf gemeenteraadslid en militair Maarten Versluis een toespraak op de begraafplaats achter het polderhuis.

In Hippolytushoef was het druk, na twee jaar zonder publiek mochten bij de verschillende herdenkingen in de gemeente weer inwoners aanwezig zijn. Naast Hippolytushoef en Wieringerwaard waren er ook in Anna Paulowna, Nieuwe Niedorp en Wieringerwerf georganiseerde bijeenkomsten. Burgemeester Rian van Dam was in Nieuwe Niedorp en bij de rest was een wethouder of gemeenteraadslid aanwezig.

Wethouder Theo Meskers legt een krans.
Veteranen leggen bloemen.

Wethouder Theo Meskers legde in Hippolytushoef als eerste een krans, gevolgd door veteranen. Hierna mochten de belangstellenden langs de graven om bloemen neer te leggen. Voorafgaand aan de kranslegging, de Last Post, de twee minuten stilte en het Wilhelmus op Zandburen was er in de Hippolytuskerk net als ieder jaar een ceremonie.

De stille tocht in Wieringerwaard.

In Wieringerwaard begon de herdenking bij Het Witte Kerkje, waarna de aanwezigen in een stille tocht naar de begraafplaats liepen. Daar werd muziek gespeeld door de Muziekvereniging Wieringerwaard, vervolgens nam Maarten Versluis het woord. Het is volgens hem een bijzondere Dodenherdenking dit jaar: Voor het eerst in twee jaar kan men weer in vrijheid samenkomen, maar niet ver van hier wordt een oorlog gevoerd.

Muziekvereniging Wieringerwaard speelde muziek.

Juist nu is daarom misschien wel het belangrijkste moment om zij die vielen te herdenken. De krans die werd gelegd was blauw-geel gekleurd. “Opdat wij nooit vergeten.”

De blauw-gele krans.
Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button