Den Helder – Op vier mei, de dag dat heel Nederland herdenkt, werd er ook in Den Helder wederom stilgestaan bij de slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Mede door de sterke connectie tussen de marine en de havenstad werden gedurende de dag op meerdere locaties herdenkingsceremonies georganiseerd.
De Tweede Wereldoorlog heeft zijn sporen nagelaten in de havenstad. Met de geuzentitel ‘meest gebombardeerde stad van Nederland’ staat Den Helder op de kaart van het landelijk oorlogsgeweld. De vierde dag in mei staat voor de gehele stad dan ook in het teken van herdenkingsceremonies. Om 11 uur vond een marineherdenking plaats ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties bij het monument ‘Voor Hen die Vielen’, aan de middenweg. Niet alleen de oorlogen in de geschiedenis, maar ook naar de huidige oorlog in Oekraïne werd gerefereerd in de toespraak: “De oorlog is om de hoek. We trainen Oekraïense vaders, zoons, leraren, en chauffeurs, om te vechten in de loopgraven”.
Later in de middag werden ook de 80 burgerslachtoffers die in den helder gevallen zijn herdacht, ditmaal bij het monument rijkswerf 1940 1945 op Willemsoord. Tijdens de toespraak werd specifiek stilgestaan bij een hevig bombardement op de rijkswerf dat geldt als een van de zwaarste in de oorlog, dit jaar precies 80 jaar geleden. 39 wervianen kwamen om, waarvan de jongste slechts 16 jaar was.
Het centrale herdenkingsmoment van 8 uur werd voorafgegaan door een stille tocht vanaf de Joodse gedenkplaats in de binnenstad. De stoet verplaatste zicht vervolgens naar het Vliegersmonument aan de 2e Vroonstraat. Hier werd stilgestaan bij een tweetal Britse vliegeniers die zijn neergestort, waarbij een rij van huizen in de straat is verwoest. De tocht eindigde bij het monument Den Vaderlant ghetrouwe.
De centrale gemeentelijke herdenking werd voorgegaan door burgemeester De Boer. In zijn toespraak haalde de burgemeester een verhaal aan over een gevluchte Sinti familie uit de stad. Het geweld tegen de joden was uiteraard enorm, maar volgens de burgemeester is het van belang niet te vergeten dat ook veel andere groepen in de oorlog werden onderdrukt. “Want het gaat uiteindelijk om gezien, gehoord en erkent te worden. Dat is het enige wat slachtoffers en nabestaanden vragen. Het gaat dan letterlijk om een luisterend oor. Erkenning. Over de wijze hoe gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Onder welke omstandigheden, en de plaats die zij zelf hadden aan, wat achteraf bleek, de verkeerde kant van de geschiedenis. Een stad bestaat uit stenen, een samenleving uit mensen. Laten we elkaar zien en erkennen, luisteren om de ander te horen, en herdenken, om niet te vergeten.”