TexelUitgaan

Lezing De Jurk uit het Palmhoutwrak bij Museum Kaap Skil

Texel – Emmy de Groot is textielrestaurator en adviseur erfgoedcollecties en nauw betrokken geweest bij het onderzoek naar De Jurk uit het Palmhoutwrak. Tijdens de Canondagen, op 13 mei, geeft Emmy een lezing in Museum Kaap Skil. Ze neemt haar publiek mee in haar verwondering over de pracht en de staat van De Jurk en vertelt over het onderzoek en haar aandeel erin. De lezing wordt om 11:30 en 14:30 uur gegeven en kost € 5,- voor bezoekers van het museum.

Toen de Texelse duikers die De Jurk boven water hadden gehaald, het kostbare kledingstuk aan Museum Kaap Skil hadden overgedragen, kreeg Emmy de vraag of zij advies kon geven over de conservering van deze uit zee opgedoken 17e-eeuwse jurk. Hierop reageerde ze vol ongeloof: “Het bestaat niet dat er nog iets over is van een zijden japon die vier eeuwen onder water heeft doorgebracht.” Ze kon haar ogen dan ook nauwelijks geloven toen ze de jurk in het echt zag en ontdekte dat hij zelfs bijna nog helemaal intact was. De vondst van het textiel in het Palmhoutwrak is volgens Emmy iets wat je hooguit eens in je leven meemaakt.

Emmy de Groot werkt met grote passie aan historisch textiel, als textielrestaurator en adviseur erfgoedcollecties. Door haar verbondenheid aan de UvA hebben studenten de kans gekregen om bij te dragen aan het onderzoek. Dankzij hen heeft Museum Kaap Skil meer kennis vergaard en was er veel meer onderzoek mogelijk dan waar – vooral in het beginstadium – budget voor was. In haar lezing gaat Emmy in op deze de student-onderzoeken (textiel) en wat ervoor nodig was om de objecten op een veilige manier ondersteund, vervoerd en tentoongesteld te krijgen.

Tickets
Toegang tot de lezing kost € 5,-. Dit is exclusief de entree van Museum Kaap Skil. Kaartjes voor de lezing zijn verkrijgbaar via de website kaapskil.nl/lezingen. Goed om te weten: de Museumstudio is uitsluitend bereikbaar per trap. Museum Kaap Skil is gevestigd aan Heemskerckstraat 9 te Oudeschild.

De Canondagen vallen in het weekend van 13 en 14 mei 2023. Museum Kaap Skil is een Canonmuseum omdat er twee zogenaamde sleutelstukken uit de Canon van Nederland te zien zijn: De Jurk uit het Palmhoutwrak en de maquette van De Reede van Texel. Tijdens de Canondagen organiseren verschillende Canonmusea uit het hele land activiteiten waarbij de vensters en de sleutelstukken uit de Canon van Nederland centraal staan.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Nu had ik nog nooit van ´Canondagen´ gehoord. Ik dacht dat het iets met gezamenlijk zingen zou kunnen zijn of wellicht een vervorming van het woord ´kanon´ om met een literaire knal de aandacht te trekken voor een cultureel evenement. Zou het nu eigenlijk als Canón- of als Cánonmuseum moeten worden uitgesproken, vroeg ik me af terwijl ik me een oud kanon voor de geest probeerde te halen. Zei onze ´meester´ (dat woord ligt nu natuurlijk wel wat moeilijk ´in lhbt tijden´) op school vroeger nou eigenlijk Cánon?
    Het artikel ´spreekt over sleutelstukken uit ´dé Canon´ maar zou het eigenlijk niet juist ´hét Canon´ moeten zijn? Waarom staat er eigenlijk geen ´aigu of grave´ op het woord of werd dat misschien te opzichtig bevonden? Gaat het misverstand wellicht voor op het uiterlijk van het woord? Dat laatste heeft tenslotte wel iets calvinistischs. Wat dat idee ondersteunt is bovendien de zeer bescheiden en zedige prijs van de entree van slechts 5,- euro. En het feit dat die toegangsprijs in het artikel expliciet en tot 2x toe vermeld wordt natuurlijk. Nee, daarover kan maar beter geen enkel misverstand ontstaan.

Back to top button
%d bloggers liken dit: