Den HelderPolitiek

Ook in Den Helder oproep tot WMO indicatie voor onbepaalde tijd

Advertentie:

Den Helder – De fractie van Behoorlijk Bestuur wil bij de raadsvergadering van 15 mei een motie indienen waarmee het Helderse college wordt opgeroepen WMO indicaties voor onbepaalde tijd af te gaan geven. Kort geleden deed de PvdA in Hollands Kroon dezelfde oproep.

In een recent artikel op de website Skipr stond dat drie Nederlandse gemeenten helemaal gestopt zijn met de WMO indicaties voor bepaalde tijd. Voor veel WMO ‘producten’ geldt dat een beschikking één of twee jaar geldig is. Daarna moet er opnieuw een indicatie komen. Dit zorgt voor extra administratie en mogelijk onzekerheid bij WMO gerechtigden, zo signaleert ook Behoorlijk Bestuur: “Deze stress gaat er met name over dat de aanvrager steeds zijn of haar verhaal moet vertellen en tevens in onzekerheid zit of een indicatie wordt verlengd en op welke wijze.”

Een steeds terugkerende controle geeft volgens fractievoorzitter Sylvia Hamerslag het verkeerde signaal af: “Inwoners dienen niet als potentieel fraudeur benaderd te worden.” Verder noemt Hamerslag dat beperkingen op basis waarvan WMO indicaties zijn afgegeven over het algemeen niet beter worden, maar juist slechter. De hulpvraag zou daarnaast sturend moeten zijn “en niet een administratieve regel”. Met de motie wordt beoogd dat ook in gemeente Den Helder WMO-indicaties voor onbepaalde tijd af worden gegeven. De gemeenteraad stemt 15 mei aanstaande over de motie.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

2 reacties

  1. WMO-indicaties moeten wel af en toe gecontroleerd worden, zeker bij verstrekken van PGB’s, anders werkt dit gegarandeerd fraude in de hand. Voor sommige mensen is een indicatie overduidelijk nodig, ook in de toekomst, maar er zijn ook gevallen die tijdelijk steun vanuit de WMO nodig hebben. Met een indicatie voor 1 of 2 jaar zijn deze mensen al geholpen. Daarna hebben ze het niet meer nodig. Door indicaties voor onbepaalde tijd af te geven, doe je nieuwe mensen tekort die een indicatie willen aanvragen. Daar is dan op den duur geen geld meer voor.

  2. Ik denk toch dat er Her-indicaties nodig zijn soms maken mensen tijdelijk gebruik van WMO. En voor hen die permanent WMO gebruiken er kunnen veranderingen zijn welke de behoefte kan aanpassen

Wellicht ook interessant

Back to top button