Den HelderHollands KroonSchagenTexel

Coronacrisis: impact op de werkgelegenheid in Noord-Holland Noord

Adverentie

Regio Noordkop – De uitbraak van het coronavirus en de intelligente lockdown die het kabinet in reactie daarop heeft ingesteld, bezorgen de economie flinke schade. Een terugval van werkgelegenheid is onvermijdelijk, ondanks de vele steunmaatregelen die de overheid heeft genomen. Ook de Noord-Hollandse werkgelegenheid wordt getroffen door het coronavirus.

Het UWV meldt dat in Noord-Holland Noord 31% van alle werknemers in een sector werkt die te maken heeft met (zeer) grote krimp van werkgelegenheid, zoals de horeca en de uitzendbranche. Ruim een kwart van de werknemers werkt in een sector waarin de werkgelegenheid juist toeneemt, voorbeelden hiervan zijn zorg en welzijn en openbaar bestuur.

Noord-Holland Noord behoort wel tot de regio’s met de minder zwaar getroffen werkgelegenheid. Dit komt door de Noord-Hollandse werkgelegenheidsstructuur die zich kenmerkt door een grote diversiteit. Hoewel elke sector is vertegenwoordigd zijn de zwaar getroffen sectoren niet dominant aanwezig. Hierdoor werken in Noord-Holland Noord relatief minder mensen in een zwaar getroffen sector dan in de meeste andere regio’s. Daarnaast is het aandeel mensen dat werkt in een sector die juist groei laat zien relatief groot.

Groei
In Noord-Holland Noord werkt 31% van alle werknemers in een sector die te maken heeft met (zeer) grote krimp van werkgelegenheid. Dit betreft in totaal 86.600 werknemers. Aan de andere kant werkt 43% van de werknemers in een sector die nog relatief weinig last heeft van het coronavirus. Ruim een kwart van de werknemers in Noord-Holland Noord werkt in een sector waarin de werkgelegenheid groeit tijdens de corona-uitbraak. Ter vergelijking: in Nederland werkt 32% in een sector met grote tot zeer grote krimp in werkgelegenheid, werkt 45% in een sector waarin de gevolgen voor de werkgelegenheid beperkt zijn en werkt 23% in een sector met groeiende werkgelegenheid.

In Noord-Holland Noord werken ruim 50.200 werknemers in de zwaarst getroffen sectoren. Dat is 18%van alle werknemers in de regio. Van de sectoren met een zeer grote krimp van de werkgelegenheid is de uitzendsector in Noord-Holland Noord veruit de grootste sector. Maar ook de horeca heeft te maken met een zeer groot verlies aan werkgelegenheid. Onder hen zijn relatief veel mensen met een flexibel contract, die het grootste risico lopen op minder of helemaal geen werk. Naast 11.400 uitzendkrachten werken er ook veel andere flexwerkers in de zwaarst getroffen sectoren, namelijk ruim 6.200oproepkrachten en 13.900werknemers met een tijdelijk contract. In totaal behoren 31.500 werknemers in de zwaarst getroffen sectoren tot de flexibele schil. Zij lopen relatief veel risico op baanverlies, aldus het UWV.

Bekijk hier alle informatie van het UWV

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button