Den HelderPolitiek

Wens college om relatie en samenwerking met burgers te verbeteren

Den Helder – “Het college is bezig met een brede zoektocht naar manieren om de relatie en samenwerking met inwoners te verbeteren”, zo laat het college van B&W weten aan de fracties van PVV, Behoorlijk Bestuur, GroenLinks en D66. Deze partijen hadden gezamenlijk vragen gesteld aan het college over de recente uitslagen van de Quickscan betreffende “De staat van vertrouwen in het bestuur”.

De vier partijen zijn van mening dat de resultaten van de QSLD een slechte score voor de gemeente weergeven en vragen het college naar een verklaring. “Het zou vreemd zijn als wij hierop nu al een antwoord hebben. We zijn op zoek naar verklaringen. Daarom doen we dit soort onderzoeken. We hebben het nu gemeten. Wat wij nu kunnen doen, is werken aan het verbeteren van deze scores. De genoemde verbeteragenda gaat ons daarbij helpen”, aldus B&W, dat wederom met het ‘stadhuisbesluit’ werd geconfronteerd.

“Samenwerking tussen inwoners en gemeente omvat (veel) meer dan besluitvorming over het stadhuis en gebeurt elke dag overal in de stad. Het is een speerpunt in deze bestuursperiode. Onder meer via deze quickscan willen we er achter komen hoe we die samenwerking kunnen verbeteren”, meldt het college. Pas bij de oplevering van het rapport heeft zij naar eigen zeggen voor het eerst kennisgenomen van resultaten van andere gemeenten. “Zoals u zelf ook al heeft geconstateerd, scoort Den Helder op veel punten lager dan de referentiegemeenten.”

Positieve zelfbeoordeling 
Verder vragen de vier partijen waar de positieve zelfbeoordeling (83% van de collegeleden geeft te kennen vertrouwen te hebben in het eigen gemeentebestuur) van het college op gebaseerd is. “Het college heeft de enquête niet als groep ingevuld. Het zijn persoonlijke beoordelingen van individuele leden van het college. Het college als bestuursorgaan wil zoveel mogelijk doen aan verbinden en samenwerken en heeft vanuit die perceptie een positieve, en ook zelfreflectieve grondhouding.”

Tot slot is opzienbarend dat 100% van de collegeleden meent te luisteren naar haar inwoners terwijl slechts 9% van diezelfde inwoners het daarmee eens is. De vier partijen suggereren een politieke bubbel. “Het verschil valt op en is niet zomaar te verklaren. In een groot deel van de antwoorden wordt specifiek het stadhuisbesluit genoemd, maar het doet de ondervraagden tekort om daar naar te wijzen als verklaring van het verschil. We hebben nu nog geen antwoorden en verklaringen. Het college is bezig met een brede zoektocht naar manieren om de relatie en samenwerking met inwoners te verbeteren.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button