Kop van Noord-Holland

GGD gaat stempelen in Gele Boekje

Kop van Noord-Holland – GGD Hollands Noorden gaat vanaf 5 juni de coronavaccinatie(s) in het Gele Boekje afstempelen. Dit gebeurt op moment van de eerste en/of tweede afspraak op de vaccinatielocatie. Inwoners die al eerder zijn gevaccineerd bij GGD Hollands Noorden bied GGD HN binnenkort een oplossing.

GGD Hollands Noorden kreeg de afgelopen weken veel vragen over het vaccinatieboekje – in de volksmond het Gele Boekje – ten behoeve van internationaal bewijs vaccinatie gele koorts en waarin ook andere vaccinaties worden vermeld. Verzoek was om hierin ook de coronavaccinaties te vermelden. Het landelijke advies is tot nu toe geweest om de registratiekaart coronavaccinatie(s) van het RIVM te gebruiken als bewijs van vaccinatie.

Omdat veel mensen toch graag een stempel willen, is besloten dat alle GGD’en, naast de verstrekking van de RIVM registratiekaart een stempel met vermelding van datum en batchnummer in het gele vaccinatieboekje zetten. Let wel op: de stempel in het Gele Boekje geldt niet als zogenaamd ‘coronapaspoort’ of als internationaal bewijs van vaccinatie corona. Op dit moment geld alleen RIVM registratiekaart als officieel document bij het aantonen van de vaccinaties.

• Binnenkort een vaccinatieafspraak op één van de vaccinatielocaties in Middenmeer, Hoorn, Den Helder of Alkmaar? Wie graag wil dat er een vermelding in het Gele Boekje komt kan deze meenemen. De medewerkers zullen de coronavaccinatie registreren en afstempelen.
Meenemen: ID, vaccinatie-uitnodiging, afspraakbevestiging, gezondheidsverklaring, Gele Boekje

• Al aan de beurt voor een tweede vaccinatie? Dan kunt u de medewerker vragen om óók de eerste vaccinatie in uw Gele Boekje te registreren.
Meenemen: ID, vaccinatie-uitnodiging, afspraakbevestiging, gezondheidsverklaring, registratiekaart eerste vaccinatie, Gele Boekje

Bent u de registratiekaart van uw eerste vaccinatie kwijt, dan is dit geen probleem. Op de registratiekaart van de tweede vaccinatie staat ook uw eerste vermeld.

• Volledig gevaccineerd bij GGD Hollands Noorden en alsnog een stempel daarvan in het Gele boekje? GGD Hollands Noorden werkt op dit moment met man en macht aan het opzetten van een oplossing. Binnenkort kunnen ze hier meer over delen via hun website en de sociale mediakanalen.

• Gevaccineerd bij de huisarts, in het ziekenhuis of door een andere organisatie? Op dit moment is het nog onduidelijk hoe dit wordt ondervangen.

Vaccinatieboekjes zijn hier te bestellen.

Het heeft op dit moment géén zin om hierover te bellen of om onaangekondigd op de vaccinatielocatie of het reizigersspreekuur te komen. De GGD vraagt om begrip en geduld: zij werken aan een oplossing. Houd de website en sociale mediakanalen in de gaten voor nieuws hieromtrent. [Link naar actueel op www.ggdhn-corona.nl]

Registratiekaart RIVM is voldoende
De registratiekaart RIVM , zoals die tot nu toe is meegegeven, is nog steeds voldoende en kan worden bewaard bij het Gele Boekje of paspoort. Op deze registratiekaart staat alle relevante informatie over de vaccinatie: datum toegediende vaccinatie, productnaam, batchnummer vaccin en de URL naar meer informatie van de Rijksoverheid over coronavaccinatie.

Gele Boekje geen officieel vaccinatiebewijs
Het ministerie van VWS werkt aan een fraudebestendig vaccinatiebewijs voor álle Nederlanders als onderdeel van het Digitaal Groen Certificaat dat op Europees niveau wordt ontwikkeld. Het Gele Boekje voldoet niet aan deze eisen en heeft geen status als officieel vaccinatiebewijs in het kader van de coronavaccinaties vanuit de Rijksoverheid, ook niet als de registratiekaart wordt bijgevoegd. Het Gele Boekje heeft geen status in Nederland in het kader van de COVID19-vaccinaties voor reizigers die willen/moeten reizen.

Toon meer

Leanne van Gemeren

Mijn naam is Leanne van Gemeren (21). Ik ben werkzaam bij Regio Noordkop als Redactiemedewerker en studeer Creative Business. Ik ben bereikbaar via leanne@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button