Sport

Bijrol voor Denise Betsema op WK veldrijden

Advertentie:

Tabor/Oudeschild – De gevolgen van de aanrijding van Denise Betsema door een Duitse automobilist afgelopen zomer hebben meer impact dan gehoopt. De Texelse startte zaterdag bij de elite-dames voor het WK cyclecross in Tabor (Tsjechië). Het was een modderig parkoers. Denise kwam na de start van de 33 deelneemsters terecht in de middenmoot.

Gedurende de iets meer dan 45 minuten durende wedstrijd zou Betsema daar blijven. Een vijftiende plaats na de finish was goed voor een bijrol in dit WK voor de renster uit Oudeschild. Oud wereldkampioen de Belg Sven Nijs zag wat de kenners ook constateerden. Sinds meer dan vijfentwintig jaar was Tabor niet wit. Iedereen had een snelle wedstrijd verwacht door een sneeuw bedekt parkoers. Nu was de vorst uit de grond en had modder de overhand.

Dit WK was bij de dames-elite een succes. Bondscoach Gerben de Knegt was er van overtuigd dat er drie Nederlandse dames op het podium in het Oranjetenue zouden staan. Alleen niet welke. Wereldkampioene Fem van Empel prolongeerde haar titel. Op het tweede treetje mocht Lucina Brand (oud-werelkampioene) plaatsnemen en Puck Pieter werd derde. De meest ondankbare klassering was voor de Nederlandse Oud-wereldkampioene Ceylin Del Carmen Alvarado met een vierde plaats. Bij de eerste vijftien maar liefst negen Nederlandse dames in de uitslag was een ongekende weelde. Bondscoach De Knegt had terecht vooraf opgemerkt dat het podium Oranje zou kleuren en die voorspelling kwam uit.

Met nog een paar wedstrijden in dit seizoen te gaan bezet Betsema in het toonaangevende Super Prestige Klassement een gedeelde zesde plaats. In het XO2 klassement staat ze nog derde. Dit heeft Denise te danken aan haar goede start aan het begin van het seizoen toen zij ruim voor de concurrentie eindigde in tijd. In het XO2 klassement gaat het niet om de punten maar om het totaal van de eindtijden in elke daarvoor in aanmerking komende wedstrijd.

Toon meer

Uwe Smit

Uwe is als vrijwilliger actief voor de omroep. Hij is twee keer per week werkzaam als bureauredacteur ter ondersteuning van de redactie. Contact met Uwe? Mail naar uwe@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button