Hollands Kroon

Wat is nodig om de N248 veiliger te maken? Bewoners zoeken mee naar oplossingen

Hollands Kroon – Een slinger in de weg, oranje knipperlichten of een rotonde: het zijn een paar ideeën van bewoners om de N248 tussen Schagen en Wieringerwerf veiliger te maken. De suggesties kwamen naar voren tijdens een digitale bewonersbijeenkomst met de provincie Noord-Holland. Aanleiding is de tragische dood van een 16-jarige scholier, vorig jaar oktober. Een petitie die daarop volgde, leverde ruim 6.000 handtekeningen op voor verbetering van de weg.

Het zijn vooral de kruisingen met Wadweg bij Wieringerwaard en Waardpolderhoofdweg bij Kolhorn die de meeste zorgen baren. Dagelijks steken daar duizenden scholieren over van en naar Schagen. Er wordt veel te hard gereden, vinden lokale gebruikers van de weg en omwonenden. De oversteek is niet veilig en vooral jonge fietsers zouden te weinig oog hebben voor het gevaar.

Maatregelen
“De maatregelen die nu zijn genomen, remmen het autoverkeer niet af. Die reageren niet op een bord met ’80’ erop”, laat een van de omwonenden van de Kanaalweg (N248) weten. Een andere bewoner heeft kritiek op de inrichting van het kruispunt bij Kolhorn. “Dat is zo onoverzichtelijk, dat fietsers soms automatisch op de provinciale weg terecht komen.”

In december heeft de provincie borden geplaatst en belijning aangebracht om automobilisten erop te wijzen dat er een oversteekplek is. “Die werken onvoldoende”, aldus Saskia Ruigrok uit Wieringerwaard. “De snelheid moet eruit voor automobilisten.” Als bezorgde ouder dringt zij met haar petitie aan op maatregelen op korte termijn en fietsers zoveel mogelijk af te schermen van het autoverkeer.

Besluiten
Gedeputeerde Jeroen Olthof van Noord-Holland betreurt de dodelijke ongevallen en geeft ook aan dat niet alles mogelijk is, technisch en financieel gezien. De provincie komt nog niet zelf met oplossingen en wil vooral met bewoners onderzoeken wat nodig is en wat mogelijk is. Er komen werkgroepen met bewoners, politie, scholen en Veilig Verkeer Nederland. Samen met de gemeenten Schagen en Hollands Kroon neemt de provincie rond de zomer een besluit.

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Veiligheid gaat voor alles. Geef kinderen een veilige weg om over te steken en plaats verkeerslichten. Bedenk redenen om iets te ondernemen ipv er vanaf te komen.

Back to top button
%d bloggers liken dit: