Politiek

Meer startersleningen op komst in Hollands Kroon

Advertentie:

Anna Paulowna – De woningmarkt in Nederland, en dus ook in Hollands Kroon, is al jarenlang oververhit. De prijzen van woningen stijgen door de inflatie in een hoog tempo, waardoor het voor starters steeds moeilijker wordt om een huis te kopen. Startersleningen kunnen een oplossing bieden voor dit probleem. Daarom diende de PvdA samen met de mede-indieners GroenLinks, Onafhankelijk Hollands Kroon, VVD, Senioren Hollands Kroon en D66 tijdens de begrotingsvergadering op 2 november een amendement in dat opriep tot het verhogen van het aantal startersleningen van 25 naar 50 in Hollands Kroon.

De starterslening in Hollands Kroon is gekoppeld aan de NHG-grens. Dat betekent dat de maximale koopsom voor een bestaande woning 75 procent van de NHG-grens mag bedragen. In 2023 is de NHG-grens gestegen naar € 405.000,- en dat maakt dat er een starterslening kon worden aangevraagd voor woningen tot maximaal € 303.750,-.

Belangstelling groot
Sylvia Buczinski, die namens de indieners het amendement motiveerde, gaf aan dat in de programmabegroting een budgetverhoging staat aangegeven van €25.000,-, waarmee het totale budget toereikend is om jaarlijks 25 startersleningen te kunnen verstrekken. Volgens de indieners is de belangstelling groot en is er financiële ruimte om de starterslening te verruimen, waarmee er meer leningen verstrekt kunnen worden. Dit is wenselijk, omdat er met name in 2024 en 2025 veel nieuwbouwwoningen in de verkoop gaan. “Denk hierbij aan Dahliapark, Elshof-zuid fase 5, ’t Veld-Noord en in Wieringerwerf. Om starters een goede kans te bieden om een betaalbaar huis te kopen is het van belang om het aantal startersleningen te verhogen. We zien ook in 2023 dat de startersleningen een groot succes zijn.”

Reginald Visser (CDA) meende echter dat de indieners nog eens goed naar hun amendement moesten kijken, omdat een verhoging van slechts 25.000 euro nooit genoeg zou kunnen zijn voor 25 extra startersleningen zoals het amendement beloofde. Nu is het zo dat de systematiek van startersleningen via de SVn best wel complex in elkaar zit en een bedrag van 25.000 euro niet één op één te vergelijken is met een uitgegeven lening van 25.000 euro, omdat de 25.000 euro in een rekening courant van het ‘revolving fund’ gestort wordt.

Tijd nodig
Juist omdat er veel financieel technische zaken in het amendement zaten opgesloten verzocht wethouder Mark Versteeg, die het amendement sympathiek en hard nodig noemde, de indieners dan ook om hem wat tijd te geven om uit te zoeken wat de huidige stand van het fonds is en hoeveel leningen Hollands Kroon nog kan verstrekken en welke extra financieel impuls er nodig is om het doel van de indieners te bereiken. Versteeg beloofde dat hij zo snel mogelijk bij de gemeenteraad terug komt met een raadsvoorstel in de geest van het amendement, zodat er ook recht aan het initiatief van de raad gedaan kon worden.

Enigszins van hun stuk gebracht door de bijdrage van het CDA en tevreden met het antwoord van de wethouder trokken de indieners het amendement hierop in en wacht de raad het voorstel van de wethouder af. Navraag leert dat er momenteel nog voor slechts vijf startersleningen geld beschikbaar is binnen de rekening courant van Hollands Kroon bij de SVn.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button