Nieuws

Twan Brusselman wint en pakt het geel, hectische dag in de Tour

Adverentie

Den Helder – Twan Brusselman was zaterdag in de sprint de snelste van een kopgroep en pakte daarmee niet alleen de etappezege in de Tour de Lasalle, maar ook de gele trui. Op de slotdag verdedigt de militair zondag een voorsprong van 15 seconden op Bram Danklof (WPGA Junioren) en 22 seconden op Sjors de Waard (Alcmaria Victrix).

De zaterdag werd een redelijk hectische dag voor de tour. Met het aansluiten van ook de Meisjes Nieuwelingen en de Vrouwen Junioren begon de dag al vroeg (09.00 uur) met de tijdrit. Die verliep voor zowel dames als heren redelijk probleemloos, al hadden enkele meiden last van de motoren die te langzaam naar boven reden. De start van de Omloop over de dijk en door Huisduinen moest helaas worden uitgesteld, omdat kort voor de start een aanrijding tussen motor en fietser had plaatsgevonden nabij het Tillenhof. Pas nadat de ambulance weer vertrokken was kon het peloton bij de vrouwen van start.

Het steile klimmetje naar Fort Kijkduin bracht niet het spektakel waar vooraan was gedacht, zowel bij de vrouwen als de mannen kwamen de deelnemers hier redelijk goed overheen. Ook bleek dit niet de plek waar renners probeerden te ontsnappen, die pogingen vonden veel meer op de dijk (waar de wielrenners de wind tegen hadden) of onder de dijk richting Huisduinen. De wedstrijd van de dames moest helaas even worden stilgelegd na een valpartij op de dijk. Een van de rensters moest uiteindelijk per ambulance naar het ziekenhuis worden vervoerd, waarna de organisatie besloot de resterende rit in te korten.

Bij de Nieuwelingen finishte Claudia Leusink als eerste, voor Esmee Blok en Elena van der Veken. Bij de junioren klopten de Australische dames Kiera Will en Belinda Bailey de Nederlandse Julia Lindhout. In het Algemeen Individueel Klassement bij de junioren staat Will bovenaan, op 23 seconden gevolgd door Jenna van Tongeren. Blok leidt bij de Nieuwelingen, met 6 seconden voorsprong op Elena van der Veken.

Dorus de Rijk rijdt lek en verliest het geel (DHfoto).
Omloop heren
Door het uitstel van de start en het tussentijds tijdelijk stilleggen van de dameswedstrijd gingen de heren uiteindelijk ook later van start dan in het programma was voorzien. De organisatie had daarom besloten de rit in te korten van 18 naar 12 ronden. Dorus de Rijk vertrok in het geel, maar kreeg te maken met een lekke voorband. Omdat er geen materiaalwagens in koers waren (materiaal stond op strategische plekken langs de route) raakte hij uiteindelijk een ronde achterop. Hij baalde na afloop behoorlijk, maar wist ook “dit hoort ook bij het wielrennen”. Hij hoopte dat zijn ploeggenoot (Twan Brusselman) het geel kon overnemen en dat bleek het geval. Met zijn tweede etappezege (ook op Texel was hij de snelste) staat hij nu bovenaan in het klassement en dus gaat zondag voor aanvang van het criterium (rondje Middenweg – Javastraat) het geel om zijn schouders.

Tijdens de Omloop probeerde vooral Arne Reenders van de Isero-DOK ploeg weg te komen, maar verder dan een achttal seconden voorsprong kreeg hij niet. Brusselman zat in de juiste ontsnapping, die twee ronden voor het einden ontstond. In de sprint bleef hij Kay Blokdijk en Benjamin Zuidema voor. Geel dus voor Brusselman, blauw is zondag voor Bram Danklof, wit voor Sjors de Waard, groen voor Joris de Boer en de Regiotrui voor Leroy Weijers.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button