Politiek

Leerlingen Wiringherlant in gesprek met Europarlementariër Anja Haga

Advertentie:

Wieringerwerf – Europarlementariër Anja Haga (ChristenUnie) was dinsdagmiddag te gast op het Wiringherlant in Wieringerwerf. Daar ging de politica in gesprek met een zevental leerlingen uit 4- en 5-vwo. Verder was er een bijzondere onthulling.

Het groepje leerlingen van Wiringherlant is aangesloten bij het European Parliament Ambassador School-programma (EPAS). Dit heeft als doel om hen wegwijs te maken in het Europees Parlement. Met de verkiezingen in aantocht, vonden de jeugdige ambassadeurs het een goed moment om Europarlementariër Anja Haga op school uit te nodigen. Zij ging met de jongeren in gesprek, maar had ook de eer om een Erasmus+ plaquette in de aankomsthal te onthullen.

Wiringherlant werd onlangs onderscheiden met de titel Erasmus+. “Deze accreditatie wil zeggen dat de school financiële toezeggingen van Brussel heeft gekregen om internationaliseringsprojecten voor de leerlingen (zoals uitwisselingen) in binnen- en buitenland op te zetten”, licht Arjen Noordmans, coördinator Internationalisering, toe. Het bezoek van Haga was een mooi moment om het bordje te onthullen. De jonge ambassadeurs hadden haar zelf uitgenodigd voor een bezoek.

Blauwe loper
Haga werd warm welkom geheten met een heuse blauwe loper. Daarnaast was de entree versierd met EU-vlaggetjes en ook de studenten die deelnemen aan het EPAS-programma waren in het blauw gehuld. Na het warme ontvangst kreeg de Europarlementariër een rondleiding door de school. Haga werd langs de verschillende lokalen geleid, waarbij de jongeren haar meer vertelden over de school. In de hal op de eerste verdieping werd ze ook gewezen op een door leerlingen gemaakt kunstwerk ‘Free Joost’, verwijzend naar de diskwalificatie van Joost Klein op het Songfestival.

Na de rondleiding werd het bezoek met een rondgesprek vervolgd in de mediatheek. In een presentatie vertelden drie leerlingen Haga meer over wat EPAS inhoudt en wat zij allemaal doen. Zo ontmoetten de jongeren politici, gaan ze in debat en vieren ze de Europadag. Verder vertelden de EPAS-studenten dat zij in de toekomst zelf ook ooit naar Brussel willen met school. Na de presentatie volgde een rondgesprek, waarin verschillende thema’s aan bod kwamen. Onder meer migratie, duurzaamheid, landbouw en visserij werden besproken.

Advies
De jongeren schroomden niet om Haga de vragen van het hemd te stellen. Belangrijke waarden voor haar zijn geloofsvrijheid en duurzaamheid. Haga had zelf ook nog advies voor de jongeren. “Jullie kunnen jezelf bijvoorbeeld aansluiten bij politieke jongerenorganisaties. Het is soms goed buiten je comfortzone te stappen, zodat je ontdekt wat je leuk vindt.”

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button