
Den Helder – Politieke partijen die van plan zijn volgend jaar deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Den Helder, zijn dinsdagavond in de raadzaal op Willemsoord bijgepraat over het traject richting 18 maart 2026, de datum van de verkiezingen. Elf partijen namen de moeite de bijeenkomst bij te wonen, PvdA, VVD en Behoorlijk Bestuur schitterden door afwezigheid.
Wel aanwezig waren de Stadspartij, GroenLinks, ChristenUnie, CDA, Samen Actief, D66, Beter voor Den Helder en de PVV. Ook de ‘nieuwe’ partijen SP (zaten in het verleden al in de Helderse raad), Recht door Zee (de huidige Fractie Pastoor) en de vernieuwde Seniorenpartij waren aanwezig. Waar de meeste partijen nog niet eens weten wie de lijsttrekker wordt, is bij de Seniorenpartij niet alleen de nummer 1 (Marcel Coltof) van de kandidatenlijst, maar inmiddels ook nummer 2 bekend. Dat wordt Joke Vorstman, eerder in de raad namens Beter voor Den Helder en nog eerder namens de Stadspartij.
De vertegenwoordigers van de partijen werden welkom geheten door burgemeester Jan de Boer, die uiteraard ook nog even inging op het nieuws over de val van het kabinet. “Het betekent dat er opnieuw ontzettend veel werk voor de gemeente is, met straks twee verkiezingen in relatief korte tijd.” Voor dat extra werk zijn gemeenten de vorige keer niet gecompenseerd door het Rijk, benadrukte De Boer. Of die compensatie er dit jaar wel komt is onduidelijk.
Informatie
De partijen werden vervolgens door enkele ambtenaren van de gemeente bijgepraat over wat er de komende maanden moet en gaat gebeuren. Daarbij kregen ze tips over inzet van communicatiemiddelen tijdens de campagne, over het toch vooral goed controleren (screenen) van kandidaat-raadsleden en info over bijvoorbeeld het aantal namen dat straks op een kandidatenlijst mag staan. Voor Den Helder zijn dat er maximaal vijftig per lijst.
Ook werd gedeeld aan welke middelen de gemeente zelf denkt om de opkomst te bevorderen. Zoals alle jaren worden ook nu waarschijnlijk weer de Kieswijzer en het Kieskompas ingezet, maar ook wordt gedacht aan een verkiezingskrant in makkelijke taal, het organiseren van bijeenkomsten en debatten en de nieuwe online tool ‘stembegeleider‘.
Data
De belangrijkste data richting de verkiezingen zijn:
22 december: op deze dag moeten nieuwe partijnamen zijn geregistreerd
2 februari: kandidatenlijsten moeten zijn ingeleverd
6 februari: besluit over geldigheid kandidatenlijsten
18 maart: verkiezingsdag
26 maart: definitieve uitslag verkiezingen
1 april: installatie nieuwe gemeenteraad