DefensieUitgaan

Jubileumweekend voor onderzeeboot Tonijn

Advertentie:

Hij is niet te missen voor wie wel eens in Den Helder de boot naar Texel pakt. De Tonijn, zoals de onderzeeboot heet die al 25 jaar naast het Marinemuseum ligt. Komend weekend viert het museum deze mijlpaal van de boot die als ultiem reclamebord dient.

Het schip kwam in 1966 in dienst van de Marine en ging na 25 jaar met pensioen. Sindsdien heeft het de rol van publiekstrekker op zich genomen.

“Het was het allereerste schip waar ik als 18-jarige matroos op terecht kwam”, vertelt vrijwilliger Peter Penders. Hij geeft sinds twee maanden rondleidingen op de Tonijn. “Dit voelt echt als thuiskomen. Je ruikt nog licht de diesellucht. Dat is thuiskomen en dan mag ik ook nog verhalen vertellen over mijn eerste marinehuis.”

Slingerbakken
Zijn collega Govert Leeuwenborgh heeft kort op de Tonijn gewerkt en langere tijd op zusterschepen: “Het waren fijne schepen, maar wel vreselijke slingerbakken”, vertelt hij aan boord. “Je had alleen een klein kastje om wat spullen op te bergen. Dan leer je dat je een onderbroek aan vier kanten kunt dragen.”

In 1994 werd de Tonijn vanuit het basin van Wilemsoord met een vrachtwagen naar zijn huidige plek gebracht. “Ik heb de laatste echte reis van het schip ook meegemaakt”, vertelt Penders. “Ze werd met twee sleepboten naar Rotterdam gebracht. Tot mijn grote vreugde kwam het schip wel weer terug naar Den Helder.”

25 jaar bestaan vieren
In Nederland is er geen andere onderzeeboot open voor publiek. Op 6 en 7 juli zijn er de hele dag activiteiten voor kinderen en volwassenen. Voor een toeslag van €2 is er een knipkaart te koop die recht geeft op extra activiteiten. Zoals een familietheater, naamborden schilderen, de fysieke en psychologische test voltooien en natuurlijk is er een ‘blauwe hap’. Alles in het kader van onderzeeboot de Tonijn.

Heel bijzonder is dat het museum de hand heeft weten leggen op de zware test die bij bemanningsleden werd afgenomen. Aan de hand van een aantal opdrachten kunnen bezoekers van jong tot oud zelf uitvinden of ze geschikt zijn voor een leven onder water. Aan boord van de Tonijn worden ze vervolgens ontvangen door de echte opvarenden die tijdens de Koude Oorlog door de selectie kwamen. Veel van de avonturen die ze meemaakten zijn nog steeds geheim.

Het Marinemuseum in Den Helder is 6 en 7 juli geopend van 10.00 – 17.00 uur.

 

Met dank aan LOS mediapartner NH.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button