Cultuur/Natuur

Vrijwilliger worden en weidevogels beschermen

Advertentie:

Den Helder – Noord-Holland is een belangrijk broedgebied voor vogels als de grutto, kievit, tureluur en scholekster. Zodra ze gaan broeden hebben deze vogels bescherming nodig en daar kunnen vrijwilligers een rol in spelen. Landschap Noord-Holland zet zich als beschermer van natuur in voor biodiversiteit in Noord-Holland en specifiek voor weide- en akkervogels. Al voor een paar uur per week in het voorjaar kunnen de vrijwilligers aan de slag bij een vrijwilligersgroep in de buurt. Belangstellenden worden opgeleid en ingewerkt.

De vrijwilliger gaat in het voorjaar op pad met andere vrijwilligers om, samen met de boer, de weide- of akkervogels te beschermen op diens land. De vogels worden geobserveerd, hun gedrag gevolgd en beschermd door vrijwilliger. Zodra de eieren worden gelegd breekt een kwetsbare periode aan. Er lopen vossen over het land, er moet gemaaid worden en er loopt vee tussendoor. De vrijwilliger kan vossenrasters plaatsen, de boer helpen de nesten te lokaliseren zodat de boer eromheen kan maaien en nestkooien plaatsen om de nesten te beschermen. Het is dus belangrijk dat er vrijwilligers in het broedseizoen beschikbaar zijn. Beschikbaar zijn in de periode van half maart tot en met half juni is belangrijk. Wekelijks is de inzet een paar uur om weidevogels te observeren en te beschermen in het veld.   

Voor wie?
Iedereen met interesse in de natuur en het landelijk gebied kan vrijwillig boerenlandvogelbeschermer worden. Er is geen voorkennis vereist, wel is een redelijke conditie nodig om het werk langere tijd plezierig te houden. Om de aanmelders goed voor te bereiden biedt Landschap Noord-Holland een basiscursus boerenlandvogels aan van vijf contactmomenten. Daar worden alle ins en outs die nodig zijn om in het veld aan de slag te gaan geleerd en het is ook nog eens heel leuk en leerzaam.

Informatie en aanmelden
Voor meer informatie, een kaart met alle vrijwilligersgroepen zie:
de website of stuur een mail naar de boerenlandvogelcoördinator Jerry Lust
J.lust@landschapnoordholland.nl. Direct aanmelden voor de basiscursus boerenlandvogels zie de website.

Toon meer

Uwe Smit

Uwe is als vrijwilliger actief voor de omroep. Hij is twee keer per week werkzaam als bureauredacteur ter ondersteuning van de redactie. Contact met Uwe? Mail naar uwe@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button