Den HelderPolitiek

Mogelijke verhuizing Scholen aan Zee geen belemmering coffeeshop Tsjakka

Den Helder – De beoogde nieuwe locaties voor coffeeshop Tsjakka en Scholen aan Zee hoeven elkaar niet in de weg te zitten, zo liet wethouder Michiel Wouters maandagavond weten. Behoorlijk Bestuur stelde tijdens de raadsvergadering vragen over de mogelijke verhuizing van Tsjakka naar de Nijverheidsweg. Daarmee komen de school en de coffeeshop mogelijk in dezelfde buurt te liggen.

Een week geleden liet het college weten dat coffeeshop Tsjakka wil verhuizen naar de Nijverheidsweg. Coffeeshop Aktama verhuisde eerder van de Koningstraat naar de Industrieweg, nadat de gemeente besloot deze straat te willen omvormen tot een woonstraat. Voor de derde Helderse coffeeshop, Tops, is ook al een nieuwe locatie gevonden. Voor Scholen aan Zee is de verhuizing nog slechts een wens: Er wordt een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd waaruit moet blijken of het een optie is.

Tijdelijke vergunning
De verhuizing van Tsjakka had al vertraging opgelopen. Zoveel dat de exploitatievergunning inmiddels was ingetrokken. Nu de eigenaar eindelijk een kansrijke nieuwe locatie heeft gevonden mag de coffeeshop tijdelijk weer open. Uiterlijk tot 31 december 2023, al verwacht de wethouder dat de verhuizing ruim voor die tijd al voltooid is.

Geen belemmering
Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur vroeg de wethouder of met de beoogde verhuizing van Tsjakka er niet weer meerdere coffeeshops bij elkaar komen. Het is immers redelijk dicht bij Aktama gesitueerd en juist de clustering zorgde voor overlast. Wethouder Michiel Wouters gaf daarop aan dat de situatie volledig anders is dan hoe het was in de Koningstraat. Nu komen de twee coffeeshops of ongeveer 250 meter van elkaar te liggen, is er geen horeca omheen gesitueerd en wonen er ook geen mensen direct omheen.

Behoorlijk Bestuur vroeg zich tevens af of de verhuizing van Scholen aan Zee naar de Spoorwegkade, waar momenteel een haalbaarheidsonderzoek naar wordt uitgevoerd, geen roet in het eten gooit. In de regels die de raad heeft vastgesteld staat namelijk dat een coffeeshop niet te dicht bij een middelbare school geplaatst mag worden. Volgens Wouters zou de verhuizing geen problemen opleveren: Er zou een afstand van 500 meter tussen de coffeeshop en de school zitten en het criteria is minimaal 350 meter.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button