Den HelderPolitiek

Motie voor behoud alarmploeg reddingsbrigade

Advertentie:

Den Helder – Behoorlijk Bestuur en Samen Actief dienen bij de raadsvergadering die vanmiddag (4 juli) om 16.00 begint een motie in over het behoud van de alarmploeg van de Helderse reddingsbrigade. Daarnaast komen de partijen met een amendement om de budgetovereenkomst met Stichting Strandexploitatie Noordkop (SSN) voor één jaar aan te gaan in plaats van vijf: Er moet eerst een risicoanalyse komen.

Tot mei 2022 beschikte Den Helder over een alarmploeg die 365 dagen per jaar, 24 uur per dag beschikbaar was voor calamiteiten op- en rondom het strand. SSN besloot echter niet meer te willen samenwerken met Reddingsbrigade Den Helder, de partij die de alarmploeg in stand hield. In het hoogseizoen gaat SSN zelf zorgen voor de alarmploeg, maar daarbuiten is de dekking niet gegarandeerd. Het college van de gemeente Den Helder en het bestuur van SSN geven daarover aan dat eerst onderzocht moet worden of de alarmploeg in het laagseizoen wel nodig is.

Reddingsbrigade Den Helder is erg teleurgesteld over de gang van zaken. Daarnaast sprak de reddingsbrigade uit Callantsoog haar onvrede uit over het feit dat zij in mei een aantal keer werd opgeroepen om naar Den Helder te komen. De gemeente Schagen houdt de alarmploeg wel gewoon in stand en besteed ook ruim €700.000,- aan haar brigade. Ongeveer het dubbele dat de gemeente Den Helder ieder jaar uittrekt. De burgemeester van Schagen neemt het standpunt in dat de brigade uit Callantsoog niet meer naar Den Helder mag uitrukken.

Motie en amendement
Behoorlijk Bestuur en Samen Actief vinden de ontwikkelingen onwenselijk. Zij dienen daarom een motie in waarin het college wordt opgeroepen om te zorgen dat er, net als voorheen, 365 dagen dagen per jaar dag en nacht een structurele alarmopvolging is op de stranden van Den Helder en Julianadorp. Daarbij zien de partijen de reddingsbrigade als beoogde uitvoerder. Het college moet in gesprek met de reddingsbrigade en SSN om een passend budget te vinden voor de werkzaamheden, die al deze zomer moeten beginnen.

De twee oppositiepartijen dienen tevens een amendement in om de budgetovereenkomst met SSN in te korten naar een periode van slechts één jaar, in plaats van vijf. Volgens Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur is dat nodig om de veiligheid op de stranden te garanderen: “Omdat SSN en de reddingsbrigade vanaf heden niet meer samenwerken verandert de situatie met betrekking tot de strandbewaking. Wij vragen ons af of het wel verstandig is om dan meteen een langdurige overeenkomst van vijf jaar aan te gaan. Wij willen graag dat er eerst een risicoanalyse komt om te zien of er wellicht een extra post moet komen, of dat er andere maatregelen getroffen moeten worden om de veiligheid te borgen.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

1 reactie

  1. Kan het mis hebben, maar denk dat sommige mensen van beide clubs niet samen door een deur kunnen.

Wellicht ook interessant

Back to top button