Den Helder

Aanvullend budget voor startersleningen

Advertentie:

Den Helder – Starters op de woningmarkt kunnen al een tijd gebruikmaken van een extra lening van de gemeente, en die regeling bleek populair. De gemeente meldt dat door het hoge aantal aanvragen de bodem van het fonds in zicht komt. Om starters tegemoet te komen het gat tussen de koopsom van een woning een maximale hypotheek te overbruggen stelde de gemeenteraad in januari al een miljoen euro extra beschikbaar. Om te voorkomen dat de bodem van het fonds echt in zicht komt is de raad akkoord gegaan met voorstel van het college om nog eens twee miljoen euro extra ter beschikking te stellen.

In 2022 werden er in totaal 32 leningen verstrekt aan starters die hun eerste woning probeerden te bemachtigen. Dit jaar lijkt dat aantal ruim overschreden te worden; inmiddels zijn er 20
leningen verstrekt, en wachten er nog 27 aanvragen op goedkeuring.

Steuntje in de rug
Wethouder Petra Bais van onder andere Ruimtelijke Ordening en Wonen is blij met het succes van de Starterslening. “We vinden het belangrijk dat ook starters aan een fijn huis kunnen komen. Als gemeente geven we ze daarbij graag een steuntje in de rug.”

De regeling stelt starters in staat om maximaal 20% van de koopsom extra te lenen, tot een maximaal bedrag van €35.000 euro. Ook werd de maximale koopsom eerder verhoogd van €225.000 naar €250.000. Daarnaast is het bedrag alleen te besteden bij de aankoop van een eerste woning, en kan de lening in de eerste drie jaar rentevrij worden afgelost. Starters weten het potje van de gemeente steeds beter te vinden, zo blijkt. De extra beschikbare twee miljoen moet voorkomen dat de bodem van het fonds in zicht komt door de hoge hoeveelheid aanvragen. Bij een gelijkblijvend aantal aanvragen verwacht de gemeente genoeg fondsen te hebben om de regeling tot de zomer van 2024 door te kunnen zetten.

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button