Politiek

Gemeenten pleiten voor reddingsplan maritiem erfgoed Waddenzee

Advertentie:

Anna Paulowna – De gemeenten Texel, Den Helder en Hollands Kroon hebben een oproep gedaan aan het nieuwe kabinet en minister Eppo Bruins voor meer aandacht voor het maritiem erfgoed in de westelijke Waddenzee. Deze wateren staan bekend om de vele historische scheepswrakken, die de gemeenten zien als belangrijk cultureel erfgoed.

De gemeenten, die gezamenlijk het Bevoegd Gezag voor de waterbodem van de Waddenzee vormen, benadrukken de hoge dichtheid van gezonken vaartuigen in hun wateren. Ze wijzen op de waarde en kwetsbaarheid van deze historische sites. “Ondanks goede bedoelingen en inzet, krijgt de onderwaterarcheologie nog te weinig aandacht door onderbezetting en beperkte budgetten bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE)”, stellen de gemeenten.

Ze hebben daarom gevraagd om een integraal reddingsplan voor het maritiem erfgoed, inclusief behoud, onderzoek, participatie en de ontwikkeling van museale en toeristische activiteiten rondom de scheepswrakken. De brief aan minister Bruins, gedateerd een dag voor zijn beëdiging, onderstreept de urgentie die de gemeenten voelen bij dit vraagstuk.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button