Noord-Holland

Noord-Holland: één op vijf deed mee aan erehaag

Advertentie:

Regio – Een op de vijf mensen uit Noord-Holland, die niet in persoon afscheid kon nemen van hun overleden bekende, heeft meegedaan aan een erehaag in de coronacrisis. Ondanks dat een erehaag volgens de Noodverordening vanaf 16 april op de openbare weg niet meer was toegestaan.

In Noord-Holland zijn tijdens de coronacrisis meer dan acht duizend mensen overleden. Van de nabestaanden die een uitvaart hebben moeten regelen in de regio heeft 77 procent toch een goed gevoel overgehouden aan het afscheid, ondanks de geldende maatregelen. Dit en meer blijkt uit een onderzoek van uitvaartverzorger en -verzekeraar Monuta naar de beleving van uitvaarten tijdens de coronacrisis.

Afscheid op afstand
Een derde van de Nederlanders is geconfronteerd met een verlies in coronatijd, waarvan de helft ongewenst de uitvaart niet persoonlijk kon bijwonen. 62 Procent van de mensen in Noord-Holland kon niet in persoon afscheid nemen. Van hen heeft 32 procent via video of audio livestream de afscheidsdienst meegemaakt. De laatste groet werd meestal gebracht in de vorm van een erehaag (20%), een apart rouwbezoek (8%), een walk through (4%) en drive through condoleance (4%).

Het op afstand bijwonen van de uitvaart wordt door de respondenten als onpersoonlijk beschreven, maar degenen die hiervan gebruikmaakten vonden het toch fijn dat het kon. De erehaag en livestream zijn twee alternatieven die mensen waarderen en graag behouden, ook in de toekomst.

Persoonlijke steun
In Noord-Holland pakken mensen vooral de telefoon om nabestaanden tot steun te zijn (38%) als ze niet in persoon afscheid hebben kunnen nemen. Meer dan in andere provincies het geval is. De helft stuurde een kaart of brief. Voor nabestaanden is steun van groot belang. Vooral in een tijd waarin de uitvaart noodgedwongen beperkt werd tot maximaal 30 personen is steun op afstand zeer gewenst.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button