Den Helder

Bruggen in Julianadorp worden schoongemaakt

Julianadorp – De gemeente Den Helder start maandag 9 augustus met het reinigen van de bruggen met houten loopplanken in Julianadorp. Dit gebeurt om het jaar. Door de regelmatige schoonmaakbeurt blijft er geen vuil in de naden van de bruggen zitten. Dit voorkomt dat onderdelen van de brug snel rotten.

Het vervangen van onderdelen van de bruggen is op deze manier veel minder vaak nodig. Het schoonmaakwerk is in handen van de Helderse firma Witkamp en duurt ongeveer een week. De bruggen waaraan wordt gewerkt zijn (deels) afgesloten. De houten bruggen in de rest van de gemeente zijn volgend jaar aan de beurt.

Na elke schoonmaakbeurt inspecteert de gemeente de bruggen natuurlijk op houtrot en andere mankementen. De ervaring leert dat er altijd wel delen van enkele bruggen vervangen moeten worden.

Leuningen blijven onbehandeld
De leuningen van houten bruggen schilderen we niet meer. Onbehandeld hardhout gaat tegenwoordig net zo lang mee als de geschilderde onderdelen. Het opnieuw schilderen van al wat ouder hardhout is bewerkelijk en dus kostbaar. Ook heeft schilderen eerder een negatief dan positief effect. Het verfwerk schilfert snel en door te schilderen sluiten we het hout af waardoor het verstikt en snel onder het verfwerk wegrot. Wij kiezen er dus voor het hardhout van bruggen in de toekomst onbehandeld te laten. Door het schoonmaken van de bruggen halen we al veel verfschilfers weg. Daarna bekijken we met een schildersbedrijf wat er verder nog nodig is om de bruggen er netjes uit te laten zien. Dat kan uitlopen tot in het volgende jaar.

Toon meer

Leanne van Gemeren

Mijn naam is Leanne van Gemeren (21). Ik ben werkzaam bij Regio Noordkop als Redactiemedewerker en studeer Creative Business. Ik ben bereikbaar via leanne@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button