Hollands KroonMaritiemVideo

Krijger met Frygische Muts in Den Oever aan land gebracht (video)

Beeld krijgt waarschijnlijk een plek in een museum

Adverentie

Den Oever – Een drukte van belang donderdagochtend in de haven van Den Oever. Landelijke en regionale media waren aanwezig voor de aankomst van misschien wel de vondst van de eeuw. Voor visser Victor Ayal en de overige bemanning van de WR22 is het in elk geval wel de meest bijzondere vondst die ze ooit hebben gedaan. Het beeld van de krijger met Frygische muts werd maandag opgevist voor de kust van Texel en kwam donderdag in Den Oever aan land.

“We vissen al jaren op die plek naar garnalen en er komt heus wel eens iets naar boven dat geen vis is, maar dit is toch wel heel uniek”, vertelt Victor aan boord van het schip. Aan de lopende band staat hij journalisten, al dan niet met camera, te woord. De Telegraaf, SBS6, het AD, Regio Noordkop, OP1, het ANP en anderen wilden maar wat graag het verhaal van de vondst horen. Ook Lilian Peters (wethouder archeologie bij de gemeente Hollands Kroon) was naar de aankomst van de WR22 gekomen om het beeld met eigen ogen te bewonderen. “Heel uniek dit, echt een hele mooie vondst.”

Het beeld wordt nu eerst goed onderzocht en krijgt daarna waarschijnlijk een plekje in een museum. Of dat Kaap Skil op Texel wordt of een ander museum is nog even afwachten. De vinder is formeel de eigenaar en Victor heeft al heel wat mooie bedragen geboden gekregen, maar voorlopig wordt het niet verkocht. “Ik denk niet dat het iets is voor thuis op de vensterbank, maar we gaan nu nog niet aan geld of verkopen denken.”

Toon meer

Sanne Scharloo

Sanne Scharloo werkte tussen januari 2020 en september 2022 als AV-specialist bij Regio Noordkop. Inmiddels heeft ze haar carrière voortgezet als editor bij Nienke Plas.

Wellicht ook interessant

Back to top button