Hollands KroonPolitiek

Lilian Peters maakt zich op voor haar bestuursperiode: “Wethouderschap voelt als een mooi cadeau”

Wieringen – Drie nieuwe GroenLinks wethouders in de Kop van Noord-Holland, toch wel een unieke situatie gezien de politieke verhoudingen. In Hollands Kroon is Lilian Peters de eerste GroenLinks wethouder ooit, een deelname aan de coalitie had de partij voor de verkiezingen nooit verwacht: “Het voelt echt als een cadeau en een geweldige kans dat ik dit mag gaan doen.”

Peters heeft de eerste raadsvergadering als wethouder net achter de rug. Er werden geen zaken besproken die onder haar beleidsonderwerpen vallen, dus haar dossierkennis werd nog niet getest. Wel ging de raad zonder discussie akkoord met de ‘Archeologische Beleidskaart’ en archeologie en monumenten behoren vanaf heden ook tot haar portefeuille. “Ik had me uiteraard goed voorbereid, maar er waren geen vragen vanuit de raadsleden. Ik hoefde dus nog niet in actie te komen.” Peters was wel een stuk meer in beeld, viel de kersverse wethouder zelf op: “Ik zat precies achter de burgemeester, dus dan zie je jezelf steeds op het scherm. Dat was wel even wennen”, lacht Peters.

Een andere rol
De andere kant van de raadszaal dus, met je gezicht richting de politici. Het wethouderschap is een geheel andere functie natuurlijk en je staat inderdaad veel meer met je gezicht in beeld: “Nu heb ik uit mijn omgeving gehoord dat ik ook als raadslid erg zichtbaar was, dus ik heb er wel een idee van, maar het zal een andere ervaring zijn.” Peters was als lid van de oppositie kritisch, en voelde de portefeuillehouders vaak aan de tand. Nu zullen mensen dat bij haar gaan doen: “Ik ben wel een ‘dossiervreter’, dat was ik ook als raadslid. Dat heb ik ook geleerd tijdens mijn studie geschiedenis.” Met die dossierkennis hoopt Peters zich te gaan redden.

De lokale politiek is nu met reces, maar de afgelopen weken stonden voor de nieuwe wethouders in het teken van een inwerkprogramma. Daaronder viel ook een kennismaking met het ambtelijk apparaat: “Ik merk wel nu al dat je als wethouder op een heel andere manier contact hebt met de organisatie. Als gemeenteraad bestuur je op hoofdlijnen krijg je een kort raadsvoorstel ter beoordeling. Pas nu krijg ik echt inzicht in het proces naar dat raadsvoorstel toe. Ik denk dat het in mijn nieuwe functie de kunst wordt om dat proces goed naar de raadsleden over te brengen, zodat zij goed geïnformeerd zijn.” Peters zegt dat haar contact met de ambtenaren tot dusver erg positief is: “We hebben echt hele leuke en betrokken medewerkers die zich inzetten voor de inwoners.”

Op zoek naar een wethouder
Dat Peters nu in deze positie zit, beginnende aan een baan als wethouder voor de komende vier jaar, had zij tot voor kort nooit gedacht: “We hadden een mooie verkiezingsuitslag, al was het jammer dat we net niet de derde zetel wisten te behalen voelde we wel de steun van de inwoners van Hollands Kroon.” Toen het stof was gedaald en de coalitiegesprekken waren begonnen bleek tijdens de tweede ronde dat een gehoopte plek in de coalitie nog best wel eens werkelijkheid zou kunnen worden. In overleg met de fractie en de andere partijleden kwam GroenLinks tot de conclusie dat zij zich de komende vier jaar willen verbinden aan het nieuwe akkoord.

Toen moest er nog een wethouder gevonden worden: “De portefeuille kwam eerst, toen ben ik gaan zoeken, binnen onze eigen afdeling en in het GroenLinks netwerk. Er waren een aantal geschikte mensen, met veel kennis en kunde, maar eigenlijk niemand die ook nog eens goed bij de gemeente Hollands Kroon zou passen. Toen dacht ik: Dan ga ik het zelf doen.” Peters heeft er goed over nagedacht: “Kan ik dit? Vroeg ik me af. Ik weet veel van inclusie, openbare ruimte en archeologie, maar klimaatadaptatie en milieu is een heel technisch onderwerp.”

Peters voelde zich voldoende gesterkt door de gedachte dat zij altijd goed in staat is geweest verbindend op te treden en draagvlak te creëren. Daarnaast waren er nog praktische overwegingen: “Je bent als wethouder natuurlijk nog veel vaker van huis, dat is een overweging. Daarnaast ben ik mantelzorger voor mijn moeder.” De GroenLinkser heeft uiteindelijk niet lang getwijfeld: “Ik krijg zoveel energie van de gedachte dat ik dit mag gaan doen. Het voelt echt als een prachtige kans.” Peters hoopt dat de deelname van GroenLinks aan de coalitie Hollands Kroon nog inclusiever en toegankelijker voor iedereen zal maken.

Verschillen overbruggen
“Het is één van mijn drijfveren in het leven om mensen die het moeilijk hebben te helpen en om conflicten op te lossen. Daarom heb ik ook lang in de ontwikkelingssamenwerking gewerkt. Ik denk dat het overbruggen van tegenstellingen tussen groepen enorm belangrijk is en op dit moment misschien wel relevanter dan ooit.” Tegengestelde belangen zijn er ook in Hollands Kroon en binnen de portefeuille Klimaat en Openbare Ruimte zorgt schaarste steeds vaker voor lastige vragen.

Haar doelstellingen op dat gebied zullen helder zijn: De GroenLinks agenda kan duidelijk worden teruggevonden in het nieuwe coalitieakkoord: “Ik ben erg blij met de aandacht voor duurzaamheid en klimaatadaptatie. We willen meer groen en meer biodiversiteit. Daarnaast is de brede welvaart een belangrijk speerpunt van de gehele coalitie. We moeten ontwikkelingen niet meer alleen beoordelen op basis van de economische effecten, maar ook aan de hand van sociale en maatschappelijke maatstaven. We willen de agrarische hoofdstad van de toekomst worden; die moet ook klimaatbestendig zijn.”

“Duurzaamheid gaat ook verder dan alleen mijn portefeuille, we kunnen als gemeente niet meer zonder duurzaamheidsoverwegingen. Vanwege Europese en landelijke wetgeving, maar vooral omdat de effecten van het niet handelen steeds zichtbaarder worden. Bij bijna ieder beslispunt voor de gemeente zullen we daarom moeten nadenken over de implicaties voor het milieu. Er wordt vaak gesteld dat de energietransitie ons veel kost, maar het kost nog veel meer als we niets doen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button