Herdenkingsstenen Joodse slachtoffers onthuld in de Visbuurt

De Stichting Herdenkingsstenen Den Helder onthulde woensdagmiddag herdenkingsstenen ter nagedachtenis aan Joodse stadgenoten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Dit gebeurde op verschillenden locaties in de Visbuurt en begon met een samenkomst in Verenigingsgebouw ‘De Jutter‘ aan de Spoorgracht. Het strijktrio van het ‘Helders Kamer Orkest’ omlijstte de middag met stemmige muziek. Hierna ging het gezelschap lopend, fietsend of met een busje onderweg naar de eerste locatie. De paraplu’s moesten mee, want er viel toch her en der een fikse bui.

Stichting Herdenkingsstenen
De voorzitter van de stichting, Peter de Vrij, opende de middag en bedankte iedereen voor zijn of haar aanwezigheid. Hij legde in het kort uit waar de stichting voor staat en vertelde dat met de huidige bewoners van de huizen waar de stenen gelegd worden eerst overleg wordt gepleegd. De reacties van de bewoners zijn over het algemeen warm en positief, wat de stichting dankbaar aanvaard. De voorzitter vraagt nog wel, ondanks de al royale giften, om gul te doneren om de doelen van de stichting te verwezenlijken.

Wethouder Biersteker
Tjitske Biersteker was als wethouder namens de gemeente aanwezig en zegt dat de onmenselijkheid van de wrede daden in de oorlog onbegrijpelijk zijn. Nog onbegrijpelijker vindt ze de onmenselijkheden die tegen kinderen werden gepleegd. De verhalen die zij hoort en leest raken haar persoonlijk en dat houdt haar soms dagenlang bezig. Ze eindigde met de woorden: “Laten we niet alleen de mensen die gestorven zijn herdenken met deze stenen, laat het ook een oproep zijn voor verdraagzaamheid en tolerantie”. De aanwezigen lieten middels een applaus en instemmend geknik weten hier volledig achter te staan.

Gedicht “Schuifelende voetstappen”
Vier kinderen van basisschool Dr. Jac. P. Thijsse droegen het gedicht “Schuifelende voetstappen”, geschreven door dichter Regina Kikkert, voor. De leerlingen Chiranel, Shorty, Vlinder en Xiara vertellen dat ze het leuk, maar ook een beetje spannend vinden om dit te doen. Ze hebben met elkaar geoefend en er zijn nog meer klasgenoten meegekomen om ze te steunen.

Nabestaanden aan het woord
Er waren ook verschillende nabestaanden van de omgekomen Joodse stadgenoten aanwezig. Zo is Astrid Leunk speciaal uit Bathmen gekomen om de steenleggingen mee te maken. Zij vertelde het verhaal van haar familiegeschiedenis en wist vele details te noemen. Zelfs de naam van hond Tatty, die bij haar Helderse familie hoorde, weet zij nog te noemen. “Ze kwamen met de auto naar onze familie in Rotterdam, dat was in die tijd heel bijzonder”, aldus Astrid.

De Herdenkingsstenen
Na een woord en gebed van de heer De Leeuw van Joods Noord-Holland ging het gezelschap onderweg naar de herdenkingsstenen. De stenen werden onder het zand vandaan gebezemd door leerlingen van de Thijsseschool, die ook bloemen legden bij de monumenten. Tijdens de indrukwekkende minuut stilte begon het te gieten van de regen. De muziekinstrumenten van het strijkerstrio zijn natuurlijk niet geschikt om in de regen te spelen, gelukkig snelden verschillende mensen met paraplu’s toe en zo kon de ceremonie toch nog afgesloten worden met passende muziek.

Na afloop van het bezoek aan alle locaties waren de gasten in ieder geval weer welkom in verenigingsgebouw ‘de Jutter’ om na praten.

foto’s DHfoto

Mobiele versie afsluiten