Politiek

Bewoners in het raadscafé over motorcross, padel en de Waddenpoort

Advertentie:

Westerland – Waar veel inwoners van gemeenten nauwelijks nog de moeite nemen om de drempel van vijf minuten inspreken op een reguliere raadsvergadering over te steken is het raadscafé in Hollands Kroon inmiddels een bewezen participatiemiddel. Deze week togen maar liefst zes groepjes inwoners uit de gehele gemeente richting het dorpshuis in Westerland om hun verhaal te doen aan de raadsleden. Elk onderwerp heeft dan een vaste tafel waar elke 12 minuten een vers groepje van enkele raadsleden langskomt waaraan ze hun verhaal kwijt kunnen. Zij moeten dus wel vier keer hun verhaal doen, maar hebben daar ruim de tijd voor, net als de raadsleden voor hun verhelderende vragen.

Tijdens het raadscafé op Westerland kwamen daarbij de volgende onderwerpen langs; Padelbanen in Anna Paulowna, een Motorcrossterrein tussen Winkel en Middenmeer, het bestemmingsplan Leijerdijk in Nieuwe Niedorp, verkeersveiligheid, hotel Waddenpoort en een bedrijfswoning in Hippolytushoef. In de meeste gevallen betrof dit inwoners die moeite hadden met een voorgenomen ontwikkeling, maar soms ook ontwikkelaars of ondernemers die hun plan juist kwamen bepleiten.

Zo maakten bewoners van de Graslaan in Anna Paulowna zich ernstig zorgen over lichthinder en geluidsoverlast van nieuw aan te leggen padelbanen bij de tennisvereniging Anna Paulowna. Omdat deze zich snel ontwikkelende sport nog redelijk nieuw is bestaat er veel onduidelijkheid aangaande wet- en regelgeving. Wel is er een duidelijke handreiking van de NOC/NSF verschenen. Omdat het plaats gaat vinden op de bestemming ‘sport’ lijkt het een zogenaamd ‘gebonden besluit’ voor het college, maar de Nederlandse stichting geluidshinder adviseert minimaal 200 meter afstand van de directe omgeving.

Bespaar ons lawaai
Bewoners vanuit zowel Winkel als Middenmeer, verenigd in de vereniging BOL (Bespaar ons lawaai)  hadden zorgen over de voorgenomen ontwikkeling van een motorcrossterrein dat naast motorcrosswedstrijden volgens de aanvraag 24/7 benut zou kunnen worden voor drones, tractorpulling, off-road motoren, trikes, quads et cetera. Zij vrezen dagelijks geluidsoverlast en pleiten voor elektrisch crossen zonder veel nevenactiviteiten. Daarnaast ernstige vraagtekens bij de juistheid en haalbaarheid van het bedrijfsplan van de crossclub. De MER (Milieueffectrapportage) en het bestemmingsplan hiervoor moeten nog worden vastgesteld door de gemeenteraad.

Voor Hotel de Waddenpoort in Den Oever was er juist weer een verzoek om dit plan positief te beoordelen. Vragen vanuit de raad handelden hier overwegend over de behoefte aan extra toeristische overnachtingen en hoe de parkeergelegenheid rond het hotel nu eigenlijk geregeld was. Vooral de ontwikkelingen rond de Afsluitdijk, die naar verwachting veel toeristen gaan trekken, en de verduidelijking over het parkeren maakten dat veel raadsleden constructief tegen dit plan aankijken. Komende raadsvergadering test het college in een, qua besluitvorming wel wat vreemde, wensen- en bedenkingenprocedure of zij daarna de raad alsnog een bestemmingsplanwijziging gaat voorleggen.

Tot slot een aantal bewoners rond de Leijerdijk 5 in Nieuwe Niedorp die hun zorgen uitten over het verrijzen van een pand van 2500 m2 in omvang dat 12 meter hoog moet worden. Dit plan is ooit in 2021 al vernietigd door de Raad van State omdat het een onevenredige aantasting van de omgeving betrof en de noodzaak onvoldoende kon worden aangetoond. Nu er een bedrijfsplan en een beeldkwaliteitsplan is toegevoegd is het college voornemens om dit opnieuw in procedure te brengen. Bewoners achten het plan nog steeds onvoldoende onderbouwd en twijfelen sterk aan de juistheid van het bedrijfsplan.

De raadsleden hebben alle overwegingen en de antwoorden op hun verhelderende vragen vernomen en gaan dit natuurlijk meewegen in hun volksvertegenwoordigende taak op het moment dat de plannen langskomen in de gemeenteraad.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button