Recensie

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (recensie)

Adverentie

Van de Marvel Studio’s zijn we gewend dat zij grossieren in superhelden die hun ontstaan danken aan de stripboeken die Marvel Comics sinds 1939 uitgaf. Zo werd in 1973 voor het eerst geschreven over de specialist in de oosterse vechtkunst Shang-Chi. Onder regie van Destin Daniel Cretton wordt met een mooie Aziatische cast het verhaal van Shang-Chi in beeld gebracht.

Al duizenden jaren is Xu Wenwu (Chip-Wei Leung) onoverwinnelijk en heeft hij een eigen vesting in de bergen. Zijn wapen bestaat uit tien ringen om zijn armen die hem ongekende krachten geven. In een terugblik zien we een aantal van zijn overwinningen. Als hij op een dag in het, door bamboebossen beschermde, land Ta Lo terecht komt ontmoet hij Li (Chen), de vrouw van zijn leven. Zij beschikt ook over bijzondere krachten en vaardigheden die hen uit eindelijk bij elkaar brengt.

Li besluit om met Xu mee te gaan naar de normale wereld om een gewoon leven te leiden. Ze krijgen een zoon en een dochter, Shang-Chi en Xialing. Wanneer moeder Li wordt vermoord is Xu in zichzelf gekeerd en trekt zich met zijn kinderen terug in zijn vesting. Zijn zoon Shang-Chi moet van hem een zware training ondergaan om zo een master in de oosterse vechtsporten te worden. Als hij klaar is wordt de jonge Shang-Chi naar Amerika gestuurd om een opdracht voor Xu uit te voeren. Hij belooft zijn zusje dat hij binnen drie weken terug komt.

Krijgers
Als we terugkeren in het heden zien we de volwassen Shang-Chi (Liu) onder de schuilnaam Shaun werken bij een hotel in San Francisco. Samen met zijn vrouwelijke collega Katy (Awkwafina) parkeren ze auto’s van de gasten. Katy beschouwt de saaie Shaun als een rustige collega en vriend. Wanneer ze geconfronteerd worden met krijgers van Xu kan Shaun niet langer zijn ware identiteit verbergen. Katy ziet tot haar verbazing hoe de saaie Shaun zich ontpopt als iemand die zich goed kan verdedigen.

Omdat de krijgers achter hem aanzitten verwacht hij dat zijn zusje de volgende is. Ze hebben elkaar lang niet meer gezien, maar worden uiteindelijk samen bij vader Xu afgeleverd. Katy wijkt geen moment meer van Shang-Chi’s zijde. Als blijkt wat vader precies verwacht, komen ze lijnrecht tegenover hem te staan en begint een reis en een strijd die met gebruik van superkrachten en veel gevechten spectaculair naar het doel leiden.

Klassiek ballet
Spectaculair mag je de film zeker noemen. De cast heeft een zware klus gehad aan al de vechtscenes, want die worden met een precisie van een klassiek ballet uitgevoerd. Heel knap hoe de bewegingen met alle ledenmaten op soms gracieuze wijze in elkaar overgaan. Simu Liu is de perfecte Shang-Chi die het contrast met zijn rol als Shaun lekker groot weet te maken. Bij Awkwafina is de rol van Katy in goede handen. Katy is een echte nuchtere Amerikaanse met een Aziatisch uiterlijk die in het verhaal de nodige humor brengt met haar opmerkingen.

Tony Chiu-Wei Leung speelt de standvastige vader Xu die ook geweldig werk maakt van zijn vechtscenes. Zijn uitstraling is die van een aardige vader, maar voor het halen van zijn doelen is hij meedogenloos. De Chinese Meng’er Zhang is de mooie zus Xialing die zich stiekem ook de nodige vaardigheden heeft eigengemaakt. De imposante Florian Munteanu is de grote spierbal Razor Fist die zijn verloren hand heeft vervangen met een gevaarlijk zwaard.

Bond girl
Verrassend is het optreden van Sir Ben Kingsley die nogmaals in de huid van Trevor Slattery kruipt. De ex-bajesklant was in 2013 en 2014 ook te zien in the Iron Man films. Zijn aanwezigheid is ook weer de traditionele link naar eerdere Marvel films. Een kleine rol is weggelegd voor de 84-jarige ex Bond girl Tsai Chiv die de oma van Katy speelt. Het verhaal speelt zich af in een sprookjesachtige sfeer waarin prachtige fantasiedieren voorbij komen. Hoewel het af en toe wel wat over de top is kunnen de Marvel liefhebbers genieten van een lekker verhaal met veel actie en prachtige beelden. Traditiegetrouw voor de Marvel films wel even blijven zitten, want er komt weer een opmaat naar een vervolg.

Regie: Destin Daniel Cretton
Met: Simu Liu, Awkwafina, Tony Chip-Wai Leung, Meng’er Zhang, Fala Chen, Michelle Yeoh, Wah Yuen, Florian Munteanu, Ben Kingsley, Tsai Chin
Kijkwijzer: 12 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button