Den Helder

Nieuwedieper Bob Roetering publiceert boek over mijnenvegers

Advertentie:

Den Helder – Bob Roetering heeft zijn boek AMS-en & Oceans uitgebracht. Het is alweer het vijfde boek van de Nieuwedieper over de in dienst zijnde mijnenvegers van de Koninklijke marine na de Tweede Wereldoorlog.

Roetering bracht het grootste deel van zijn diensttijd op deze schepen door. Ook deze keer weet de auteur zijn lezers te boeien. Zijn nieuwste werk bestaat uit een diepgaande beschrijving van de techniek, het leven aan boord vooral door anekdotes van oud-opvarenden, de geschiedenis van deze schepen en vele foto’s uit de vele jaren dat deze schepen in dienst waren. Oud-opvarenden kunnen hun hart ophalen en kunnen het geheugen weer opfrissen welke reizen zij hebben meegemaakt op deze zeer zeewaardige schepen. Schepen met open bruggen waar het motto “Houten schepen, ijzeren mannen” gold.

Roetering (83) weet als geen andere hoe het leven aan boord van mijnenvegers was. Hij mocht zich dertienmaal commandant van deze schepen noemen. Van inshores (Gekscherend Dinky Toys genoemd), AMS-en, WU’s en Oceans. Schepen met een bemanning van dertien tot 72 koppen. Ook heeft Bob varende plaatsingen gehad op jagers en fregatten en vond dat hij daar zijn opgedane ervaringen op kleinere schepen kon gebruiken voor het breder te kunnen besturen en de verstandhouding en begrip tussen de grote vloot en mijnendienst kon verbeteren. De kers op de taart was voor Roetering zijn bevordering tot kapitein ter zee en het commando van de Mijnendienst Nederland. In huize Roetering is een uitgebreid archief aanwezig waaruit de auteur kan putten naast andere openbare bronnen.

AMS-en & Oceans
Het 168 pagina’s tellende boek AMS-en & Oceans is verkrijgbaar bij uitgeverij Walburg Pres/Lanasta en bij de boekhandel voor € 39,99 onder ISBN 978-94-6456-100-5. Inmiddels ligt er nog een boek op de plank “BYMS-en en R-boten”. Bob Roetering is nog niet uitgeschreven.

Toon meer

Uwe Smit

Uwe is als vrijwilliger actief voor de omroep. Hij is twee keer per week werkzaam als bureauredacteur ter ondersteuning van de redactie. Contact met Uwe? Mail naar uwe@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button