Defensie

Zr.Ms. Tromp vertrokken naar de Oostzee

Advertentie:

Den Helder – Zr.Ms. Tromp is zondag uit de haven van Den Helder vertrokken naar de Oostzee. Het luchtverdedigings- en commandofregat sluit zich de komende drie maanden aan bij een van de NAVO-vlootverbanden. Aan boord zit een ruim 180-koppige bemanning. Het schip beschikt over een NH90-maritieme gevechtshelikopter.

Het fregat maakt tot begin december deel uit van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Dit is een van de snel inzetbare vlootverbanden van het bondgenootschap. De schepen kunnen 24 uur per dag en 7 dagen per week ingezet worden voor operaties als dat nodig is. Het vlootverband opereert op de Oostzee, Atlantische Oceaan en de Noordzee. Zr.Ms. Tromp patrouilleert daar de komende periode samen met schepen uit landen als Duitsland, Frankrijk, Italië en Denemarken.

De SNMG1 staat dit jaar onder Duits commando. Dat land heeft ook de leiding over de verschillende oefeningen die op het programma staan. De eerste speelt zich bijvoorbeeld af in de Oostzee. Daarbij draait het om operaties in het hoogste geweldsspectrum. Schepen bereiden zich erop voor dreigingen vanuit de lucht, vanaf en onder water het hoofd te bieden. Bij deze en andere oefeningen wordt onder meer gebruik gemaakt van de NH90.

Vlootverbanden
Zr.Ms. Tromp is het tweede Nederlandse marineschip in korte tijd dat zich aansluit bij een van de NAVO-vlootverbanden. Twee weken geleden vertrok Zr.Ms. Vlaardingen uit Den Helder. De mijnenjager is de komende maanden actief voor de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1.

Als onderdeel hiervan deed de Vlaardingen deze week mee aan de oefening Sandy Coast. Dat gebeurde vanuit de haven van Delfzijl.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button