Defensie

Coronaklachten houden bemanning Zr.Ms. Rotterdam aan boord

Adverentie

Den Helder – Zr.Ms. Rotterdam meerde zondagmiddag af in Dublin, maar anders dan gepland kon de bemanning niet van boord tijdens dit havenbezoek. Mogelijke COVID-besmettingen aan boord leidden tot het besluit om een zogenaamd passagiersverbod op te leggen. “Een erg lastige beslissing”, zegt commandeur Ad van de Sande. “Zeker als je weet dat een havenbezoek erg belangrijk is voor het moreel aan boord. Na enkele lange weken op zee is het belangrijk dat de bemanning even stoom kan afblazen”.

De Rotterdam neemt deel aan Hebrides Archer 21. Dit jaar nemen maar liefst 19 schepen deel uit verschillende NAVO-landen, waarvan drie Nederlandse schepen (Zr.Ms. Karel Doorman, Zr.Ms. Rotterdam en Zr.Ms. Van Amstel). Tijdens deze reis oefenen de schepen en een marinierseenheid voor toekomstige taken.

Bovenste luchtwegklachten
Gedurende de eerste drie weken van de reis ontwikkelden meerdere opvarenden van Zr.Ms. Rotterdam klachten die varieerden van neusverkoudheid en hoesten tot hoofdpijn. Met het advies om in bed uit te zieken bleek dat nagenoeg alle patiënten binnen 24 tot 48 uur weer op de been waren. Aan boord van de andere Nederlandse schepen zijn tot nu bijna geen verkoudheidsklachten gemeld.

Op dit moment worden opvarenden met milde klachten niet standaard getest. Dit komt door de hoge vaccinatiegraad van 89%. Wanneer de vaccinatiegraad aan boord van een schip op zee hoger is dan 85%, wordt het risico zeer laag ingeschat dat iemand ernstig ziek wordt en behandeling in een ziekenhuis nodig heeft. De behandeling en zorg voor COVID-patiënten is daarmee dezelfde als voor de ‘gewone’ verkouden patiënten: uitzieken in bed en zo min mogelijk door het schip bewegen om besmetting van anderen te voorkomen.

Beschermen
Commandeur Van de Sande legt uit: “In Nederland is het advies; blijf thuis en test bij klachten. Het testen is bedoeld om de rest van de samenleving te beschermen. Op zee aan boord is iedereen “thuis”. Dan is ‘niet testen’ een logische keuze, er is namelijk geen risico de samenleving te besmetten. Als we weer aan wal gaan verandert dat. Dan bestaat er uiteraard de mogelijkheid om bij klachten te testen. In dit geval waren er teveel mensen aan boord met milde klachten. Ook bleken bij de eerder van boord vertrokken mariniers meerdere mensen positief getest te zijn. De kans dat er toch een COVID-patiënt tussendoor glipt en de wal op gaat is daarmee te groot. Daarom mag er nu niet gepassagierd worden.”

Uiteraard is de gezondheid en veiligheid van iedere opvarende onveranderd het allerbelangrijkste. Indien opvarenden met met serieuze klachten kampen, worden ze nauwlettend in de gaten gehouden en getest wanneer dit noodzakelijk is. Daarbij zijn de schepen altijd binnen 24 uur reisafstand van de kust, zodat een patiënt binnen korte tijd de benodigde zorg op de wal kan krijgen.

Mariniers positief getest
Afgelopen vrijdag zijn de mariniers van de 1st Marine Combat Group aan de Britse kust afgezet voor een oefening op land. Zowel met Ierland als Groot-Brittannië is contact gehouden over bemanningsleden met klachten. Voor de mariniers, die (blijvend in hun bubbel) op het land direct naar de oefen- en schietlocatie gingen, geldt dat ze zowel de eerste als tweede dag moeten testen. Uit de eerste (snel- en medische antigeen) test testten meerdere mariniers positief. De tweede (PCR-)test zal morgen plaatsvinden. Voor positief testen geldt dat zij 10 dagen in isolatie gaan, waarna ze weer verder kunnen deelnemen aan de oefening.

Tijdens het havenbezoek van Zr.Ms. Karel Doorman aan Cork kan de bemanning naar verwachting gewoon van boord. Aan boord van dit schip zijn nagenoeg geen bemanningsleden met klachten.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button