Cultuur/Natuur

Op zoek naar de wintergasten op het Wad bij Balgzand

Den Helder – Ga mee met de gidsen van Landschap Noord-Holland naar het vogelparadijs Balgzand op zondag 16 oktober. Er is weer veel te ontdekken. Op de gereedstaande fietsen naar de schor, waar de meeste vogels te zien zijn. Er wordt binnendijks gefietst van het Kuitje (het vertrekpunt) naar de schor, waar de meeste vogels zitten.

De fietstocht heen en terug is ongeveer vijf kilometer. Onderweg wordt er gestopt bij een uitkijkpunt, boven op de dijk. Hier is een prachtig uitzicht over de uitgestrekte Waddenzee en de kwelder van de Kooyhoekschor. Het is om 11:40 uur hoog water en veel vogels verzamelen zich dan op deze belangrijke rustplek. Er is een telescoop beschikbaar. Deelnemers die een verrekijker hebben wordt aangeraden deze mee te nemen.

Vogeltrekwegen
Balgzand is een belangrijk kruispunt van vogeltrekwegen. Vogels zoals de kanoet en de bonte strandloper vliegen twee keer per jaar duizenden kilometers. Veel van de vogels die hier leven hebben relatief lange poten en worden daarom steltlopers genoemd. Op Balgzand houden deze trekvogels een tussenstop om uit te rusten en vooral om hun voorraad vet aan te vullen. Velen blijven zelfs de hele winter. De vogels vinden er een overvloed aan voedsel wanneer het laag water is. Rust, ongestoord kunnen eten en zo min mogelijk energieverbruik door opvliegen is van levensbelang. Om deze belangrijke rustplaats voor trekvogels te behouden is Balgzand doorgaans niet toegankelijk voor publiek, maar tijdens deze excursie gaan de bezoekers samen met een gids er toch een bezoek brengen.

Deze excursie is geschikt voor vogelliefhebbers van twaalf jaar en ouder. Bij voorkeur reserveren via de de website. Ter plekke aansluiten is mogelijk maar dan contant en gepast betalen. Het vertrekpunt is Informatiepunt ’t Kuitje Oostoeverweg 80 op zondag 16 oktober. De excursie start om 11:15 uur en duurt tot 13:45 uur.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button