Politiek

Geld uit steunfonds naar aanpak knelpunten cultuursector

Adverentie

Den Helder – Het college wil het resterende bedrag uit het Helders Steunfonds, althans dat deel wat voor de culturele sector is bedoeld, deels later terugvloeien in de algemene reserve. De rest wordt alsnog ingezet ten behoeve van de sector, zo liet het college woensdag weten. De raad sprak hier eerder al over in de raadscommissie en mag binnenkort definitief ja of nee zeggen.

De gemeente Den Helder heeft tijdens de coronaperiode extra geld ontvangen van het Rijk om de culturele sector te ondersteunen. Dit betrof in totaal € 787.000. Dit bedrag is ondergebracht in het Helders steunfonds. Inmiddels is een bedrag van €125.000 ingezet voor steun aan het totaalkunstwerk De Nollen en € 45.000,- voor Stichting Kunstuitleen, waardoor er nog een bedrag van € 617.000 beschikbaar is.

Het voorstel voor de steunmaatregelen is op 25 september 2023 besproken in de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling. Het college wil nu 260.000 euro van het nog beschikbare bedrag inzetten voor de aanpak van knelpunten die uit recent onderzoek naar voren kwamen. Deze punten betreffen: bezoekersaantallen verhogen, aantrekken jongeren, vrijwilligers aantrekken/behouden en ondersteuning culturele verenigingen bij het versterken van bestuur vaardigheden.

Het college wil dan ook de volgende bedragen van het culturele deel van het Helders Steunfonds beschikbaar stellen voor:
– € 100.000 om stimulerende maatregelen te kunnen nemen om de bezoekersaantallen aan de culturele sector te verhogen;
– € 100.000 om stimulerende maatregelen te kunnen nemen om jongeren meer te betrekken bij cultuur;
– € 30.000 om stimulerende maatregelen te kunnen nemen om vrijwilligers aan te trekken en te behouden;
– € 30.000 om ondersteunende maatregelen te kunnen nemen richting culturele

Het steunfonds wordt verder opgeheven en het overige bedrag van € 357.000,- gaat naar de algemene reserve. Bovenstaande is het voornemen van het college, het laatste woord hierover is binnenkort aan de gemeenteraad.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button