
Den Helder – De Nationale Klimaatweek staat weer voor de deur. Van 11 tot 18 november organiseren bewoners, bedrijven en gemeenten door heel Nederland allerlei initiatieven voor een betere planeet. Ook klimaatburgemeester Friso van der Meulen is mede in overleg met gemeente Den Helder druk bezig met de voorbereiding van allerlei activiteiten.
Over de invulling van de Nationale Klimaatweek mag Friso nog niet teveel kwijt, omdat nog niet alles zwart op wit staat. Wat de ondernemer wel mag verkondigen, is dat hij zich kandidaat heeft gesteld voor een functie binnen de onafhankelijke adviesraad duurzaamheid. Een meerderheid van de Helderse gemeenteraad ging 16 september akkoord met dit voorstel. “Met de adviesraad, waarvan de leden nog benoemd moeten worden, kunnen we gevraag en ongevraagd adviezen geven aan de gemeente rondom duurzaamheid”, licht de klimaatburgemeester het orgaan toe. “We mogen zelf een agenda bepalen, waarin we kunnen aangeven wat we belangrijk vinden en waarop we willen inzetten. We zijn nu bezig met de verdere invulling van deze raad, die uiteindelijk uit vier of vijf mensen moet bestaan.”
Toen Friso zijn vrouw in oktober 2023 de krant opensloeg en de oproep voor Helderse klimaatburgemeester voorbij zag komen, dacht ze meteen aan haar man. “Ik heb altijd al veel met de natuur gehad”, vertelt Friso vanuit zijn woonkamer aan de Zuidstraat. “Ik ben altijd al lid geweest van allerlei natuurorganisaties en toen mijn vrouw en ik hier in 2022 kwamen wonen zijn we donateur geworden van de Waddenvereniging.” De Nationale Klimaatweek heeft als doel om de intrinsieke motivatie van mensen en organisaties naar boven te halen. “Daar draag ik graag een steentje aan bij. Zorgen dat iedereen er op zijn eigen manier mee bezig raakt en mee bezig is. Ik wil impact maken en zorgen dat mijn verkondigde boodschap wordt gehoord.”
Grote winst
Buiten zijn persoonlijke interesse in het klimaat, is er voor Friso ook een linkje met zijn beroep. Hij is makelaar bedrijfsmatig vastgoed. “In mijn vak krijg ik te maken met bijvoorbeeld verduurzamingsmaatregelen. Duurzamer bouwen, zoals isoleren of zonnepanelen plaatsen, begint steeds belangrijker te worden. Netcongestie is ook een ‘hot topic’. Het sluipt geleidelijk mijn vakgebied in.” Friso stelt dat in gebouwen grote winst valt te behalen. “De gebouwde omgeving heeft globaal veertig procent van het energiegebruik. In het gas, water en licht dat wij gebruiken zit een substantieel deel van ons energieverbruik.”
Bij zijn aanstelling als klimaatburgemeester bedacht Friso zijn ’10 Groene Noden’, als analogie naar de tien geboden. “Als mensen met het klimaat bezig willen, is het belangrijk dat het dichtbij ze blijft”, vertelt hij daarover. “De aanpassingen hoeven niet allemaal gelijk heel groots en dat we bijvoorbeeld allemaal een elektrische auto moeten nemen. Hou het klein en tastbaar, zoals de aanschaf van een pak isolatiemateriaal en het lager zetten van de kachel.” Maar ook de fun-factor is volgens Friso erg belangrijk.
Meer bewustzijn
Friso heeft er in oktober 2024 een jaar als klimaatburgemeester opzitten. Het is hem tot nu toe goed bevallen: “Ik vind het heel leuk om te doen. Het klimaatburgemeesterschap heeft een snijvlak met mijn beroep en mijn liefde voor de natuur.” Friso hoopt nog meer bewustzijn over klimaatverandering los te krijgen bij de Nieuwediepers. “Dat is de eerste piketpaal. Het zou mooi zijn als mensen bijvoorbeeld wat meer gemotiveerd raken om hun huis te isoleren.”
Kijkend naar de lange termijn is Friso zijn ultieme stip op de horizon een heuse kennis- en techniekcampus op het gebied van zeeleven. “Een plek waar alles met betrekking tot het zeeleven gebundeld wordt. Den Helder is de enige plek in Nederland die aan twee kusten zit: de Noordzeekust en de Waddenkust. Doe daar wat mee: nut dat uit. Als je dat doet, pak je een paar unieke kenmerken van deze omgeving. Daar kan je als gemeente positief en onderscheidend in zijn.”
Nationale Klimaatweek
Het klimaatburgemeesterschap is een afgeleide van de Nationale Klimaatweek. Dit initiatief van het ministerie van Klimaat en Groene Groei heeft als doel bewoners en organisaties zich te laten inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat. Op de website van de Nationale Klimaatweek staan tips om onder andere op het gebied van wonen, reizen en recyclen groener te leven. De vierde editie van de Nationale Klimaatweek vindt van 11 tot en met 17 november 2024 plaats.
Moet hij dan niet aan het asfalt van de A12 geplakt zitten?
Een klimaatburgemeester ? Wie bij zijn gezonde verstand verzint zoiets. Een natuurorganisatie freak die de Helderse burger lastig gaat vallen met zijn “ goede “. Bedoelingen. Het is onzinnig te menen dat het klimaat te sturen is.