Cultuur/NatuurDen HelderMaritiemPolitiek

Extra geld voor renovatie Bonaire

Den Helder – De gemeenteraad heeft, na meerdere pleidooien van D66 fractievoorzitter Henk Mosk en Pieter Blank van de PvdA, unaniem besloten om meer geld beschikbaar te stellen voor de restauratie van marineschip Zr. Ms. Bonaire. Het gaat om een bedrag van €50.000,-, waarmee het schip weer naar haar oude staat hersteld moet worden.

De stichting die het schip restaureert heeft al veel middelen opgehaald bij de Helderse ondernemers. Maar, dit was niet voldoende. Zonder geldinjectie bestond het risico dat al het harde werk dat tot dusver is gedaan aan het schip voor niets is geweest. Met de aanvullende financiering moet het schip naar een staat worden gebracht waarmee het in de toekomst zijn eigen omzet kan genereren, bijvoorbeeld door het aanbieden van overnachtingen en tours. Volgens Henk Mosk van D66 is het daarmee een stip aan de horizon.

Ondanks wat kritische opmerkingen vanuit de raad stemde iedereen in met het amendement op de begroting. Hans van Donkelaar van de ChristenUnie was sceptisch over de notie dat het om een eenmalige subsidie gaat. Er is namelijk al vaker geld gegeven en het moment waarop de stichting op eigen benen kan staan wordt steeds uitgesteld. Er zijn volgens hem te weinig concrete plannen over wat er met het geld gaat gebeuren. Volgens Pieter Blank van de PvdA gaat het om het belang van het bewaren van gemeentelijk erfgoed. Er is een overbrugging nodig om de ‘nautische oude dames’ te beschermen. Blank heeft daarom samen met Mosk de werkorganisatie ‘Perspectief Nautisch Erfgoed’ opgericht, waarmee ook gekeken wordt naar het behoud van mijnenveger Hoogeveen en het Lichtschip.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button